natuurkunde achter beslaan HR++ glas

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 2

natuurkunde achter beslaan HR++ glas

Hallo,

Kan iemand mij vertellen wat de natuurkunde is achter het fenomeen beslaan (aan buitenzijde) van HR++ glas, bij lage(re) temperaturen en hoge luchtvochtigheid.

Binnen snap ik: hoge temperatuur houdt meer vocht vast, deze warme vochtige lucht komt tegen koude (enkele) glas ruit aan en waterdamp condenseert. Buiten is situatie andersom: koude, vochtige lucht en koud buitenblad HR++, dus waarom condensvorming?

Gebruikersavatar
Berichten: 1.327

Re: natuurkunde achter beslaan HR++ glas

Als het glas goed geïsoleerd is de temperatuur aan de buitenkant van het glas weinig verhoogd door de hogere temperatuur binnen. Als de temperatuur buiten laag is en de luchtvochtigheid hoog ('s morgens), dan zal het water in de lucht neerslaan op het raam. Op minder goed geïsoleerd glas zal de temperatuur aan de buitenkant hoger zijn en heb je minder condens.

Berichten: 2

Re: natuurkunde achter beslaan HR++ glas

Maar waarom slaat t water neer vanuit een koude, vochtige omgevingslucht op een eveneens koude buiten blad van de HR++ ruit?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.177

Re: natuurkunde achter beslaan HR++ glas

Misschien is luchtvochtigheid 100%, waarbij alles wat niet warmer is dan die lucht kan beslaan.
Is dat niet zo, dan moet het glas kouder zijn dan de lucht. Dat kan bijvoorbeeld bij helder weer, door uitstraling.
Dat zal bij minder goed isolerend glas niet zo snel gebeuren omdat het dan warm zal worden door warmte van binnen.

Berichten: 28

Re: natuurkunde achter beslaan HR++ glas

Dit fenomeen komt inderdaad enkel s' nachtsof vroege ochtend voor bij heldere hemel. Het heelal fungeert dan als een zwarte straler van ongeveer 1K
Hierdoor koelt het buitenglas sneller af dan de buitenlucht omdat het meer warmtestraling uitzendt dan ontvangt.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.229

Re: natuurkunde achter beslaan HR++ glas

CDHartog schreef: ma 12 sep 2022, 17:33 Maar waarom slaat t water neer vanuit een koude, vochtige omgevingslucht op een eveneens koude buiten blad van de HR++ ruit?
Als de ruit in stralingscontact staat met de koude hemel ontstaat er een stralingsevenwicht tussen de ruit en de hemel, waarbij de ruit kouder wordt dan de buitenlucht. Daarom condenseert een deel van het vocht uit de lucht op de ruit. Je ziet het ook bij een auto die op een koude heldere nacht buiten staat: in de vroege ochtend condenseert een deel van het vocht uit de lucht op de buitenkant van de auto, zowel op het glas als op het metaal. De ruit is voor de warmtestraling een ondoorzichtig zwart lichaam (zie het transmissiespectrum van glas, hier, voor de warmtestraling geldt λ>3μm) dat in stralingsevenwicht is met de koude hemel.

Als de ruit afgeschermd is van de koude hemel, bijvoorbeeld door een boom, ontstaat er geen condens.

Reageer