CO2 afvangen in Noorwegen

Moderators: jkien, Xilvo

Gebruikersavatar
Berichten: 2.315

Re: CO2 afvangen in Noorwegen

Het klopt wel dat het laatste stukje van de ilijnntegraal, vanaf het moment van de faseovergang, moet gebeuren bij constante druk. Dat had ik bewust niet zo genoteerd om de formule beknopt te houden, maar in dat opzicht heb je wel gelijk.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 9.933

Re: CO2 afvangen in Noorwegen

HansH schreef: di 20 sep 2022, 23:50
Xilvo schreef: di 20 sep 2022, 23:00 .
Als je uitgaat van een reservoir dat al op de maximale druk zit heb je een reservoir dat vol zit en kun je niets extra toevoegen.
nee dat klopt niet. koolzuur kun je samenpersen in een opslag en bij kamertemperatuur wordt het dan vloeibaar bij bv 60 BAR. maar dan zit er in een liter volume maar 2g/l * 60=120gram. maar een koolzuur cylinder va bv 10kg koolzuur die maximaal gevuld is heeft een volume van 13.4 liter.
Dat klopt. De berekening van wnvl1 gold voor de gasfase, zonder condensatie.
Zo lang je alleen met gas te maken hebt is die berekening geldig (met het voorbehoud dat het zeker geen ideaal gas meer is).
Als je condensatie krijgt wordt het wat anders. Dan kost het ook nog energie het gas zover te comprimeren dat het helemaal vloeistof wordt.
Je kunt dat berekenen door het gas (als gas) in het reservoir te pompen, je kunt ook de hoeveelheid gas eerst tot vloeistof comprimeren en dat pas het reservoir in te pompen. Netto maakt dat natuurlijk niet uit, het gaat om de hoeveelheid energie die nodig is om al het gas (gecondenseerd) in het reservoir te krijgen.
De vraag is of je van condensatie moet uitgaan. Het reservoir bestaat uit holtes diep in de aarde waar de temperatuur hoger is dan het kritische punt van 31° C. Dan heb je geen condensatie meer, geen strak onderscheid tussen gas- en vloeistoffase. In dat geval kun je nooit het volume verkleinen zonder de druk te laten toenemen (bij constante temperatuur).

Berichten: 3.904

Re: CO2 afvangen in Noorwegen

Xilvo schreef: wo 21 sep 2022, 11:49 Het reservoir bestaat uit holtes diep in de aarde waar de temperatuur hoger is dan het kritische punt van 31° C. Dan heb je geen condensatie meer, geen strak onderscheid tussen gas- en vloeistoffase. In dat geval kun je nooit het volume verkleinen zonder de druk te laten toenemen (bij constante temperatuur).
klopt. punt is wel dat bij 31° C de druk wel hoger is. ipv het vlakke stukje krijg je dan een verder oplopende druk. dus moet je dan nog (iets) meer energie leveren om het gas te comprimeren.

Reageer