Wolkenbanden op Jupiter

Moderators: Michel Uphoff, jkien

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Gebruikersavatar
Berichten: 339

Re: Wolkenbanden op Jupiter

irArjan schreef: vr 02 jun 2023, 18:33 Het kan natuurlijk ook zo zijn dat wat er dan ook voor gezorgd heeft dat Jupiter naar buiten geslingerd werd, er ook voor heeft gezorgd dat die banden zijn ontstaan. Dat dit daarmee een transient fenomeen is en over enkele miljoenen jaren Jupiter weer egaal is. Maar, als dit een evenwichtssituatie is, moet er een herstellend fenomeen zijn.
Ok, kleine zelfcorrectie. Zat iets te veel in gas-gas mengsels te denken. Als 1 fase een kristal of andere vaste stof of zelfs vloeistof is wordt het wat anders. Dan kunnen Coriolis krachten ook zorgen voor het gescheiden blijven van stoffen.

Berichten: 1.355

Re: Wolkenbanden op Jupiter

Juist omdat Jupiter een gasplaneet is, is het een complex gebeuren. Het weer op aarde is ook niet eenduidig te voorspellen. Op Jupiter is dat nog lastiger. Het feit alleen al dat Jupiter terwijl deze 11 maal groter is dan de Aarde tegelijkertijd 2,4 keer sneller om zijn as draait zorgt voor onvoorspelbare wervelingen in de 'atmosfeer'. Je kunt door een niet al te grote telescoop al de afplatting waarnemen door deze snelle rotatie.

Er zijn echter niet 'vele gassen' op Jupiter. Het grootste deel bestaat uit waterstof en helium met sporen van neon en zuurstof. Verder is er methaan, zwavel, ammonia, water en silicium in het wolkendek gevonden. Eigenlijk zo'n beetje de zelfde verdeling als bij de zon, namelijk waterstof en helium op grotere diepte en sporen van verschillende andere elementen en verbindingen aan het oppervlak.

Reageer