Estervorming met anorganisch zuur

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 3

Estervorming met anorganisch zuur

Een alcohol en een zuur kunnen reageren onder vorming van een ester en water.

Voor deze reactie kan zowel een organisch als een anorganisch zuur gebruikt worden.

Bij een organisch zuur is het me duidelijk hoe dit gebeurt, maar bij een anorganisch zuur zit ik met een groot vraagteken?

Nemen we als voorbeeld volgende reactie:

alfa-glucose Afbeelding + H3PO4 --> ester + H2O

Wat ik weet is dat het water gevormd wordt door een OH-groep van H3PO4 en door een H-atoom uit de OH-groep van het zesde C-atoom.

Het gevormde molecuul (de ester dus) wordt dan alfa-glucose-6-monofosfaat.

Kan iemand mij uitleggen hoe zulk een ester er uit ziet?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Berichten: 9

Re: Estervorming met anorganisch zuur

Is het niet dat de reactie die je bedoelt zuur gekatalyseerd wordt door een anorganische zout. De alcohol wordt gedeprotoneerd en vormt op de suikermolecuul een ester. Er zal een hoger percentage alfa ontstaan doordat de axiaal conformatie stabieler is dan de equitoriale conformatie.

Re: Estervorming met anorganisch zuur

Het zuur dat je nodig hebt voor estervorming moet een oxozuur zijn. De organische zuren met COOH groep voldoen. Ook salpeterzuur, fosforzuur, zwavelzuur enz. Schrijf salpeterzuur als HO-NO2, fosforzuur als HO-PO3H2 en zwavelzuur als HO-SO2H en je krijgt correcte antwoorden. Het ester van salpeterzuur en ethanol wordt dan ethylnitraat. Dus C2H5-O-NO2.

Re: Estervorming met anorganisch zuur

Volgens mij wordt het alfa-glucose-1 fosfaat. Daarbij krijg je de C-O-P=O verbinding. Aan de P zitten dan nog 2 OH groepen. Dit is het product van druivesuiker + fosforzuur

Reageer