scheiding van melkzuur
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
- Berichten: 81
scheiding van melkzuur
hoe kan je D-melkzuur en L-melkzuur scheiden??
Is dat niet via pasteurisatie, of zit ik zo verkeerd?
Alvast bedankt!
Is dat niet via pasteurisatie, of zit ik zo verkeerd?
Alvast bedankt!
- Berichten: 37
Re: scheiding van melkzuur
Wat is het verschil tussen de twee precies wnt ik kan nergens vinden wat L- en D-melkzuur is...
- Berichten: 99
Re: scheiding van melkzuur
ja lastige!
Heeft te maken met de optische stereometrie
D melkzuur is toch rechtsdraaiend en L links?!?!
Als een stof een koolstofatoom in zijn molecuul heeft dat omgeven is door 4 verschillende groepen, dan kan het zijn dat de stof optisch actief is (dit atoom heet dan chiraal).
Als er licht door een oplossing valt van de stof zal dit licht draaien naar rechts of naar links.
Volgens mij kun je ze scheiden door een katalysator toe te voegen die zich wel bind aan D (of L) maar niet aan de andere: dit is volgens mij een complexvormer.
Deze methode wordt in de biologie (of biochemie) gebruikt om een racemisch mengsel van eiwitten te scheiden.
Er was geloof ik nog een makkelijker manier, maar dat weet ik niet meer zeker, ik zal er eens over denken
gr i-D
Heeft te maken met de optische stereometrie
D melkzuur is toch rechtsdraaiend en L links?!?!
Als een stof een koolstofatoom in zijn molecuul heeft dat omgeven is door 4 verschillende groepen, dan kan het zijn dat de stof optisch actief is (dit atoom heet dan chiraal).
Als er licht door een oplossing valt van de stof zal dit licht draaien naar rechts of naar links.
Volgens mij kun je ze scheiden door een katalysator toe te voegen die zich wel bind aan D (of L) maar niet aan de andere: dit is volgens mij een complexvormer.
Deze methode wordt in de biologie (of biochemie) gebruikt om een racemisch mengsel van eiwitten te scheiden.
Er was geloof ik nog een makkelijker manier, maar dat weet ik niet meer zeker, ik zal er eens over denken
gr i-D
may the force be with you
- Berichten: 99
Re: scheiding van melkzuur
via pasteurisatie weet ik niet maar dat lijkt mij niet, als tenminste mijn bovenstaande verhaal klopt (van de D en L), want dan heb je te maken met "precies" dezelfde structuurformules, dezelfde verhoudingen etc, pasteurisatie maakt de melk kortstondig heet, maar ik kan me niet voorstellen dat dit effect heeft op de stereometrie.
may the force be with you
- Berichten: 1.107
Re: scheiding van melkzuur
via pasteurisatie weet ik niet maar dat lijkt mij niet, als tenminste mijn bovenstaande verhaal klopt (van de D en L), want dan heb je te maken met "precies" dezelfde structuurformules, dezelfde verhoudingen etc, pasteurisatie maakt de melk kortstondig heet, maar ik kan me niet voorstellen dat dit effect heeft op de stereometrie.
Volgens mij kan je ze niet scheiden met de gebruikelijke scheidingsmethoden omdat het in principe precies dezelfde stoffen zijn.
- Berichten: 37
Re: scheiding van melkzuur
ja daarom zeg ik ook "enzymen misschien" omdat enzymen wel de ruimtelijke structuur als factor moeten nemen.
Re: scheiding van melkzuur
Gewoon door een Cyclodextrine-kolom halen en je zult zien dat ze gescheiden worden.
Ltr
Ltr