[overig] Bijsluiter "huiswerk en practica"

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Gesloten
Gebruikersavatar
Berichten: 24.497

[overig] Bijsluiter "huiswerk en practica"

Forumbijsluiter Huiswerk en Practica

Welkom op het forum Huiswerk en Practica. In dit forum kan je terecht met allerhande (schoolachtige) vragen, of om een handje toe te steken bij het helpen van anderen. De intentie van dit forum is vragenstellers het nodige (niet meer, niet minder) inzicht en begrip voor het gestelde probleem bij te brengen, op een gerichte manier.

Om alles vlot te laten verlopen vragen we je deze richtlijnen eerst even door te nemen, zowel voor het stellen van vragen als voor het helpen bij het beantwoorden. Deze richtlijnen gelden specifiek voor dit forum, naast de algemene regels.

Vragenstellers

Hoe duidelijker je vraag, hoe groter de kans op vlotte, gepaste hulp.

Verwacht echter uitleg, zetjes in de goede richting, geen kant-en-klare oplossingen!


Helpers

Help je graag anderen en heb je voldoende kennis over een bepaald onderwerp?

Ga je gang, maar geef geen volledige uitwerkingen!
Meer informatie?

Voor algemene vragen kan je eerst hier een kijkje nemen: Helpfunctie. Je kan ook steeds een pb sturen naar een van de moderatoren of een topic openen in Over dit forum, kies dan het gepaste subforum als dat van toepassing is. Veel succes en plezier in dit forum!

De huiswerkmoderatoren:
"Malgré moi, l'infini me tourmente." (Alfred de Musset)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Gebruikersavatar
Berichten: 24.497

Re: Bijsluiter "huiswerk en practica"

Vragen stellen


Dé sleutel naar hulp bij je vragen, is je vraag goed stellen. Volg daarvoor onderstaande richtlijnen.

Waar plaats ik mijn vraag?

Het belangrijkste bij het openen van een topic met je vraag, is de vraag op de juiste plaats stellen.

Welke vragen horen hier?
 • Typische huiswerkvragen van de middelbare school of van gelijkaardig niveau.
 • Kleine vragen i.v.m. oefeningen die wellicht kort te beantwoorden zijn.
 • Vragen i.v.m. practica en (profiel)werkstukken.
Als vuistregel: allerhande vragen over oefeningen en toepassingen die relatief eenvoudig kunnen opgelost worden, ook al is het niet echt "huiswerk".

Welke vragen horen hier niet?
 • Theoretische vragen die dieper ingaan op de leerstof dan routinevragen.
 • Oefeningen van gevorderd niveau waar speciale vakkennis voor nodig is.
Met dit soort vragen kan je beter terecht in de vakfora (Natuurkunde, Wiskunde, Scheikunde ...).

Vraag verkeerd geplaatst?

Wanneer je merkt dat je je topic verkeerd hebt geplaatst (in het huiswerkforum als het elders moet, of net omgekeerd), plaats dan niet zelf je topic nogmaals. Gebruik de "Melden"-knop in je topic om dit te melden aan een moderator en die zal de topic voor je verplaatsen.

Gebruik eerst de zoekfunctie

Misschien is een gelijkaardige vraag al eerder gesteld en ben je het snelst geholpen door een paar vorige vragen en antwoorden te lezen. Door de zoekwoorden goed te kiezen, is de kans groot dat je topics vindt met vergelijkbare vragen. Zo heb jij sneller een antwoord en hoeft er geen dubbel werk gedaan te worden. Je vindt de zoekfunctie bovenaan rechts op elke pagina van het forum. Eventueel reageer je in zo'n bestaande topic als je een verdere vraag hebt.

Hoe stel ik een goede vraag?

Inhoud

We kunnen je niet helpen als je probleem niet duidelijk is. Bovendien kunnen we je pas gericht verder helpen als het duidelijk is waar precies je probleem zit. Volg daarom volgende tips:
 • Kies een duidelijke titel die de lading goed dekt en zo uniek mogelijk is, niet "som", "horizontale worp" of "reactie", bijvoorbeeld wel "kwadratische vergelijking", "val van een toren", "reactie calciumcarbonaat".
 • Toevoegingen als "vraagje" of "hulp" of "dringend" zijn overbodig en ongewenst.
 • Geef de opgave zo volledig en letterlijk mogelijk, alle informatie kan belangrijk zijn om je goed te kunnen helpen.
 • Als er bij je opgave een tekening hoort, probeer die ook te tonen - zie ook verder onder het kopje "afbeeldingen".
 • Laat zien of leg uit wat je zelf al geprobeerd hebt en geef nauwkeurig aan waar je vast komt te zitten.
 • Geef liefst een indicatie van je niveau (jaar/opleiding) zodat antwoorden daarop aangepast kunnen worden.
 • Stel geen vragen over verschillende opgaven tegelijk in één topic, dat wordt al snel verwarrend. Start in dat geval liever een topic per (aparte) opgave, maar beperk dat tot maximaal enkele opgaven.
Vorm

Een verzorgd bericht is veel duidelijker en zal daarom ook sneller een antwoord krijgen. Denk aan volgende tips wanneer je je bericht opstelt:
 • Verzorg je bericht taalkundig: geen MSN en/of SMS-taal, schrijf duidelijke zinnen en gebruik hoofdletters en leestekens.
 • Maak gebruik van stijl (vet, cursief, onderlijnd) en kleur waar dat nuttig is, waar het de vraag verduidelijkt.
 • Overdrijf niet: overdadig gebruik van hoofdletters, leestekens (!!!), kleurtjes en/of emoticons is niet nodig.
 • Kies een prefix-tag die zo goed mogelijk past bij je onderwerp. Dat maakt het duidelijk en overzichtelijk voor iedereen.
Voor het opmaken van wiskundige formules, chemische vergelijkingen en andere wetenschappelijke notaties, zijn er verschillende mogelijkheden:
 • Klik op de x2 of x2-knop boven je berichtvenster om super- en subscripts in te voegen.
 • Boven je berichtvenster vind je ook de Ω -knop waaronder je allerlei bijzondere tekens en codes vindt. Gebruik ze, want ½ π r² en SO42- zijn bijvoorbeeld veel duidelijker dan 0,5pir^2 en SO4(2-).
 • Om complete scheikundige reactievergelijkingen in één keer leesbaarder weer te geven, neem een kijkje in de topic over chem-tags.
 • Voor ingewikkeldere formules is er het schitterende LaTeX, waarvoor je een link naar Overzicht LaTeX Codes (pdf) onder je berichtvenster vindt.
Afbeeldingen

Een tekening of schets is vaak veel handiger dan een lange uitleg. Je kan zelf eenvoudig afbeeldingen toevoegen aan je bericht. Als je op internet een handige illustratie vindt, als je zelf een schets maakt (bv. in paint) of een afbeelding kan inscannen, kan je dit bestand hier uploaden. Helemaal onder je berichtvenster heb je een vak "Bijlagen".

In het helpitem Berichtopmaak: afbeeldingen vind je een gebruiksaanwijzing en tips om afbeeldingen te plaatsen.

Hulp krijgen bij je vragen

We zijn geen huiswerkmachine

Huiswerk maken moet je zelf doen, we kunnen je er wel bij helpen maar we maken het niet in jouw plaats. Verwacht dus geen volledige uitwerkingen, maar wel hints, een aanzet voor een volgende stap of een stappenplan over hoe je de opgave moet aanpakken. Vraag ook niet naar een volledige uitwerking, dat is hier niet de bedoeling.

Krijg je niet snel hulp?

Probeer niet de aandacht te vragen door zelf te reageren in je topic als er nog geen reactie komt (dit heet 'bumpen' en is niet toegelaten); hiervoor kan je een attendering krijgen. Als je na 24u nog steeds geen reactie gekregen hebt, kan je per pb contact opnemen met een moderator van het huiswerkforum. Die kan dan eventueel je topic terug onder de aandacht brengen of je aanwijzingen geven over hoe je je vraag kan verduidelijken, waardoor je meer kans op antwoord krijgt.

Micro- en minicursussen

Voor zeer regelmatig terugkerende problemen hebben we een steeds uitbreidend pakket van micro- en minicursussen. Misschien gaat jouw vraag over een van deze onderwerpen en ben je geholpen met de uitleg die je daar vindt. Neem eens een kijkje, ook om eventuele reacties op je vragen beter te begrijpen.

Stel je vraag!

Alles doorgenomen en je hebt een vraag? Open hier een nieuw onderwerp voor je vraag en als je deze richtlijnen volgt, zal je waarschijnlijk snel geholpen worden :P .
"Malgré moi, l'infini me tourmente." (Alfred de Musset)

Gebruikersavatar
Berichten: 24.497

Re: Bijsluiter "huiswerk en practica"

Vragen beantwoorden
Iedereen mag helpen bij het beantwoorden van vragen en als je wil helpen danken we je alvast namens de vele vragenstellers. Om alles in goede banen te leiden en om de doelstellingen van dit forum niet uit het oog te verliezen, vragen we je rekening te houden met volgende puntjes.

We zijn geen huiswerkmachine

Het gaat bij de problemen in het huiswerkforum niet om het gestelde probleem per se, maar om het probleem dat de topicstarter ermee heeft. Plaats dus geen kant-en-klare uitwerkingen. De vragensteller is er misschien blij mee, maar het is niet de bedoeling dat wij hun huiswerk maken. Bovendien zijn ze op lange termijn beter geholpen met het leren begrijpen en zelf kunnen oplossen van de opgaven. Probeer uit te leggen, in plaats van voor te doen.

Wijs dus liever op eventuele fouten in de uitwerking/redenering van de vragensteller of vraag daarnaar als die niet gegeven is. Stuur hem/haar in de goede richting met hints of een stappenplan, eventueel met een (gedeeltelijke) uitwerking van een analoog voorbeeld. Probeer duidelijk te zijn, maak je hints niet te cryptisch.

Hanteer het KISS-principe (Keep It Simple, Stupid)

Concentreer je op de vraag zoals die bedoeld is. Let daarbij op het niveau van de vragensteller of de afkomst van de opgave. Maak het niet onnodig moeilijk en probeer je te verplaatsen in de situatie van de vragensteller. Werk naar de oplossing zoals die op dat niveau wellicht bedoeld is en sleep er geen onnodig ingewikkelde zaken bij die de vragensteller enkel verwarren.

De vragensteller staat centraal

Uitgebreide discussies tussen helpers onderling helpen de vragensteller maar zelden. Meestal verwarren ze de vragensteller meer dan ze helpen.

Meng je niet onnodig in een topic als de vragensteller al goed geholpen wordt. Als je een fout opmerkt of denkt dat een andere aanpak beter is, kan je dat natuurlijk wel toevoegen.

Als de vragensteller al goed geholpen wordt, wacht dan met het toevoegen van een reactie tot de vragensteller gereageerd heeft.

Als je zelf vragen hebt naar aanleiding van het gestelde probleem, bewaar die dan liever tot de vragensteller geholpen is.

“In de beperking toont zich de meester”.
"Malgré moi, l'infini me tourmente." (Alfred de Musset)

Gesloten