Wetenschappelijke nieuwsberichten plaatsen FAQ

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Wetenschappelijke nieuwsberichten plaatsen FAQ

Wetenschappelijke nieuwsberichten plaatsen FAQ


Inleiding

Op dit forum is allerlei wetenschappelijk nieuws te vinden, dat door de nieuwsposters wordt geselecteerd op het internet. Maar niet alleen de nieuwsposters kunnen voor nieuws zorgen. Iedereen kan zijn steentje bijdragen en een eigen nieuwsitem posten. Dit doe je op dezelfde manier als dat je normaal een nieuw onderwerp start, alleen is nu je post niet meteen zichtbaar. Het zal eerst door moderators en nieuwsposters geverifieerd worden voordat het zichtbaar wordt gemaakt.


Uniformiteit

Omdat we het nieuws graag op een uniforme manier presenteren, zijn er een paar richtlijnen voor de layout van het onderwerp.
  • Titel (en ondertitel): Je kiest een passende, ruimdekkende titel of kopieert deze van het oorspronkelijke bericht. Engelstalige titels mogen (niet moeten) vertaald worden. Zorg, als je vertaalt, er wel voor dat de vertaling juist is.
  • Begeleidende tekst: In het berichtveld plaats je de eerste alinea's van het nieuwsbericht. Plaats niet te veel tekst zodat het bericht niet te lang wordt, maar plaats ook niet te weinig zodat lezers niet weten waarover het gaat. Meestal komt dit neer op het plaatsen van de eerste twee alinea's. Witregels tussen alinea's zorgen voor een mooie layout.
  • Bronvermelding: De bronvermelding is zeer belangrijk. Via deze link kunnen we het complete artikel lezen. Na de begeleidende tekst, komt er eerst een witregel, en daarna de bronvermelding in deze vorm:

    Code: Selecteer alles

    [url=link naar het nieuwbericht]Lees verder…[/url]
    
    
    Bron: "naam van de bron of website"
    De link moet naar het specifieke nieuwsartikel gaan en niet de voorpagina van de site. Bij de naam van de site kan eventueel de afkorting gebruikt worden. Zo wordt het Chemisch-2-Weekblad bijvoorbeeld C2W.
  • Extra's: Het kan zijn dat je extra informatie, zoals een filmpje of een officiële website, tegenkomt. Ook deze kun je dan vermelden. Hiervoor maak je eerst een witregel en gebruikt dan een van de volgende code's:
    • Bij een video:

      Code: Selecteer alles

      [url=link naar de video]Bekijk de video op [i]"naam van de bron"[/i][/url]
      Als het een youtube filmpje is kun je het invoegen in je bericht als volgt:

      Code: Selecteer alles

      [youtube]video-id[/youtube]
    • Bij een officiële site:

      Code: Selecteer alles

      [url=link naar de site]Bezoek de officiële site van [i]"Naam van de instelling"[/i][/url]
    • Bij een (abstract van een) oorspronkelijk wetenschappelijk artikel:

      Code: Selecteer alles

      [url=link naar het artikel]Bekijk (de abstract van) het oorspronkelijke wetenschappelijke artikel[/url]
      Voor wetenschappelijke bronnen gebruiken we graag het DOI systeem, dit kun je als volgt invoegen:

      Code: Selecteer alles

      [doi]DOI van het artikel[/doi]
    • Bij een afbeelding:

      Code: Selecteer alles

      [img]adres van de bron van de afbeelding[/img]
Voor meer informatie over bericht opmaak klik hier.


Niet-toegestane onderwerpen

Nieuwsberichten waarvan wij van mening zijn dat ze geen wetenschappelijk onderbouwing hebben, worden niet geplaatst, omdat ze niet aan de regels van het wetenschapsforum voldoen. Denk hierbij aan berichten over UFO's, creationisme, leilijnen, Intelligent Design, paranormale zaken, etc.


Theorieontwikkeling

Onderwerpen die betrekking hebben op theorieontwikkeling horen hier niet thuis. Voor deze berichten verwijzen we je graag door naar het forum voor theorieontwikkeling. Ontwikkelde theorieën die wetenschappelijk onderbouwd kunnen worden, zijn wel toegestaan.


Nieuwe dier- en plantensoorten

Er worden wel eens nieuwe dier- of plantensoorten ontdekt. Dit soort onderwerpen zien we graag op het nieuwsforum. Om echter een wildgroei hieraan te voorkomen, is er een onderwerp voor alle nieuwsberichten die betrekking hebben op nieuwe dier- en plantensoorten.


Nieuwsbronnen

We begrijpen dat het vinden van goed wetenschappelijk nieuws niet altijd even makkelijk is. Om jullie een idee te geven waar wij, het nieuwspostersteam, het nieuws vandaan halen, geven we hier een inleidend lijstje van goede bronnen.

Let wel: dit lijstje is op geen enkele manier uitputtend of bindend bedoeld! Het is gewoon om een idee, beeld te scheppen. Een goede nieuwsbron kan bijvoorbeeld ook de persdienst van de lokale universiteit zijn.

Reageer