zwak en sterk metaal

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer

zwak en sterk metaal

hallo,

hoe kun je het onderscheid tussen een sterk en zwak metaal weten ?

bedankt in elk geval !

Gebruikersavatar
Berichten: 292

Re: zwak en sterk metaal

Er komt heel wat natuurkunde bij te kijken om te weten welk metaal nou sterk is, en welk metaal nou niet, in zuivere vorm dan.

Een gangbaar metaal zoals ijzer moet je zien als knikkers van dezelfde grootte op elkaar gerangschikt, als je aan de ene kant drukt zal een rij knikkers doorschuiven en aan de andere kant uit gaan puilen, breng je nu grotere knikkers tussen de 'ijzer' knikkers dan lukt dit niet meer. Die knikkers zijn atomen, zo heb je bij ijzer dat ze stoffen met een andere atoomgrootte toevoegen om dit schuiven, tegen te gaan, je maakt de ijzer dus minder vervormbaar en dus 'sterker'.

De hoeveelheid stof die je toevoegd is bepalend voor de vervormbaarheid. Bij staal; ijzer met koolstof en nog wat andere stoffen is het koolstofgehalte bepalend voor de sterkte. Té veel koolstof maakt het staal bros, onvervormbaar en dus breekbaar zoals bij gietijzer.

Zelfde verhaal als metalen mengen, zoals brons en messing, of gewoon legeringen. Deze zijn vele malen sterker dan de metalen appart van elkaar die in deze legeringen zitten.
4e-jaars Life, Science & Technology: Chemie

Gebruikersavatar
Berichten: 4.220

Re: zwak en sterk metaal

Sterk en zwak als je het hebt over belasten (kracht op uitoefenen)?

Dat is nogal subjectief lijkt me.

Voorbeeld: als je een rond stuk staal (diameter: 1 cm, een meter lang) neemt en je trekt beide einden uit elkaar.. dan is het behoorlijk sterk. Ga je nu beide einden naar elkaar toe drukken, zal het vrij snel knikken en is het dus niet zo sterk.
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.

-Calvin-

Re: zwak en sterk metaal

De sterkte van een metaal wordt meestal de treksterkte genoemd. Uitgedrukt in kg per vierkante milimeter. Op een trekbank kan de treksterkte van een materiaal bepaald worden.

Deze geldt voor een statische (lees: constante) spanning. Maar bij wisselende belastingen, bijvoorbeeld trillingen, kan een metaal eerder breken dan je verwacht. Dat noemt men dan metaalmoeheid.

Het breken van een metaal is een ingewikkeld proces. Soms gaat een vervorming vooraf aan de breuk. Dat noemt men een taaie breuk, ook wel een ductiele breuk. Soms is er geen voorafgaande vervorming bij het breukvlak. Dan hebben we een brosse breuk.

Wisselende spanningen zijn altijd het gevaarlijkste. Er ontstaan dan inwendige beschadigingen die je van buiten af niet ziet. Plotseling kan er dan een vermoeidheidsscheur ontstaan. Tenminste, als er een vermoeidheidsgrens wordt overschreden. Vooral bij vliegtuigen, treinen en

andere voertuigen wordt daar heel erg op gelet. Die moeten regelmatig

op scheurvorming gecontroleerd worden. H. Zeilmaker

Reageer