Nieuwe mijlpaal in langstlopende experiment ter wereld

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 768

Nieuwe mijlpaal in langstlopende experiment ter wereld

We hebben er dertien jaar op moeten wachten, maar er is weer een doorbraak in het traagste experiment ter wereld. Tijdens het pekdruppelexperiment van de universiteit van Queensland is weer een druppel gevallen. Het is de negende druppel in 84 jaar tijd.
 
Het gebeurde deze week: de negende druppel pek viel in de beker onder de trechter. De laatste keer dat een druppel pek uit de trechter was komen zetten, was in 2000.
 
Langdurig experiment
De vallende pekdruppel maakt deel uit van het langstlopende labexperiment ter wereld. Het experiment startte in 1927. Onderzoekers wilden met het experiment aantonen dat vaste materialen – als u op pek slaat, vliegen de stukken eraf – net als vloeistoffen kunnen ‘stromen’. Nu moet u dat ‘stromen’ dus niet al te letterlijk nemen. Want erg hard gaat het niet.
 
mainstone.jpg
mainstone.jpg (25.89 KiB) 730 keer bekeken
 
Lees het volledige artikel
 
Bronnen: Scientias.nl, uq.edu.au
Het Wetenschapsforum heeft ook een facebook pagina!

Gebruikersavatar
Berichten: 111

Re: Nieuwe mijlpaal in langstlopende experiment ter wereld

Kwintendr schreef:Onderzoekers wilden met het experiment aantonen dat vaste materialen – als u op pek slaat, vliegen de stukken eraf – net als vloeistoffen kunnen ‘stromen’. Nu moet u dat ‘stromen’ dus niet al te letterlijk nemen. Want erg hard gaat het niet.
Stromen mag niet letterlijk genomen worden, en dit gaat ook voor "vaste materie" aangezien zo'n pek niet echt vast is:
 
Pek is een verzamelnaam voor een aantal vloeistoffen met een zeer hoge viscositeit, zoals teer en bitumen, die er bij kamertemperatuur uitzien als een vaste stof, maar in feite zeer dik vloeibaar zijn en uiteindelijk druppels vormen.
 
http://nl.wikipedia.org/wiki/Pekdruppelexperiment
 
 
 

Gebruikersavatar
Berichten: 768

Re: Nieuwe mijlpaal in langstlopende experiment ter wereld

Exception schreef: Stromen mag niet letterlijk genomen worden, en dit gaat ook voor "vaste materie" aangezien zo'n pek niet echt vast is:
 
 
 
Inderdaad, bedankt voor de verbetering. Het experiment toont aan dat pek geen vaste stof is maar vloeibaar.
Het Wetenschapsforum heeft ook een facebook pagina!

Reageer