Pagina 1 van 1

Wandtemperatuur van een leiding

Geplaatst: do 23 apr 2009, 23:28
door Bartholemeus
Hoi,

hoe bereken ik de wandtemperatuur van een leiding waarin water stroomt van 90°c, met een diameter van 12,7 cm. De omgevingstemperatuur is 20°c. De leiding is van staal en heeft een wanddikte van 3 mm.

Ik zou graag kunnen berekenen wat de wandtemperatuur is. (Bestaat er kans op brandwonden indien iemand de leiding aanraakt ?)

Re: Wandtemperatuur van een leiding

Geplaatst: vr 24 apr 2009, 10:40
door Fred F.
De wandtemperatuur van een ongeisoleerde stalen leiding in stilstaande lucht zal dicht bij de temperatuur van het water in de leiding liggen dus je zult inderdaad je vingers branden.

Als je er persé aan wilt rekenen lees dan eerst dit topic.

Re: Wandtemperatuur van een leiding

Geplaatst: vr 24 apr 2009, 20:33
door Bartholemeus
Beste Fred F.,

ik heb het topic waar je naar verwijst doorgenomen. Het was zeer verhelderend. De temperatuur aan de buitenkant is afhankelijk van de oppervlakte. Nu heb ik intuïtief een probleem : als je een buis vergelijkt met een lengte van 1 meter met een buis van 100 meter, met dezelfde diameter en waarin telkens een stof zit op bv 150°c dan zouden de twee buizen een verschillende wandtemperatuur hebben. Dit kan volgens mij niet. Wellicht maak ik ergens een redeneringsfout. Kan jij me hier mee helpen ?

Re: Wandtemperatuur van een leiding

Geplaatst: vr 24 apr 2009, 22:51
door stoker
Als je warmtestroming in axiale richting verwaarloost, zal de temperatuur aan het opp van een buis met identieke doosneden gelijk zijn bij een lengte van 1 of 100 meter. De afgevoerde WARMTE echter, zal met een factor 100 toenemen.

Re: Wandtemperatuur van een leiding

Geplaatst: za 25 apr 2009, 10:00
door stoker
De convectiecoefficient hangt wel eventueel wat af van de lengte, omdat de luchtstroom rond de cillinder beinvloed wordt door de uiteinden.

Re: Wandtemperatuur van een leiding

Geplaatst: za 25 apr 2009, 10:51
door Fred F.
ik heb het topic waar je naar verwijst doorgenomen. Het was zeer verhelderend. De temperatuur aan de buitenkant is afhankelijk van de oppervlakte.
Nee, de buitenwandtemperatuur is niet afhankelijk van het oppervlak A. Zoals Stoker al zei: de warmteverliezen Qc en Qs zijn wel afhankelijk van A en deze beiden samen zijn de warmteflux door de pijpwand met oppervlak A. Zodoende valt die A eruit als je de buitenwandtemperatuur gaat bepalen.

De buitenwand temperatuur is wel afhankelijk van de karakteristieke afmeting van de pijp, welke bij een horizontale pijp gelijk is aan zijn diameter, omdat die van invloed is op Qc. En de emissiecoefficient van de buitenwand speelt een rol omdat die van invloed is op Qs.