Natuurkundevraag

Moderator: physicalattraction

Reageer

Natuurkundevraag

Beste Forumbezoekers.

Ik heb met een vriend een discussie over het ontrekken van warmte uit water.

De volgende vraag wordt gesteld.

Als ik twee emmers water vul met respectievelijk water van 50 graden celsius en 10 graden celsius welke van de twee emmers is als eerste gedaald naar bv -10 graden en waarom?

Alvast bedankt voor de oplossing

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Gebruikersavatar
Berichten: 1.072

Re: Natuurkundevraag

Dat hangt af van de temperatuur waar de warmte naar toe wordt geleid. Als deze temperatuur bv -10.0001 is zal de 50 graden emmer eerder de -10 graden bereiken. Maar als de temperatuur bv -200 is zal de emmer van 10 graden eerder bevriezen.

Dit komt omdat er meer water verdampt uit de 50 graden emmer dan uit de 10 graden emmer. En het water die "kwijt" is hoeft niet meer worden afgekoeld. En aangezien het een mooie e-macht curve (1e orde differentiaalvergelijking) is zal het emmertje met het minste water eerder de -10 bereiken aangezien het heeel lang duurt die -10 te bereiken, de temperatuur is immers -10.0001 graden.

Andere variabelen zijn de relatieve luchtvochtigheid en de snelheid waarmee de warmte wordt ontrokken. Maar dat is 2e orde.

Reageer