Bij hoge temperatuur email aan brengen op een metalen plaat

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 2

Bij hoge temperatuur email aan brengen op een metalen plaat

Hallo allemaal,

Hier is m'n eerste post. Hopelijk zullen er nog vele nuttige volgen.

Ik zit met een probleem.

Deze situatie. Op een metalen plaat (1mm) wordt email aangebracht(0.1mm). Dit gebeurt bij 773K. Vervolgens wordt de plaat afgekoeld tot 293K.

Gegevens

Bij 773K heeft email een viscositeit van 1E2 Poise (100) (1 Poise = 0.1 Pa s)

Het stain point ligt bij 10E14 Poise. Dit is het punt waarbij het email niet meer plastisch vervormbaar is.

Activeringsenergie van viscositeit Ea = 1.2E6 J/mol

Gasconstante R=8.31 J/mol K

elasticiteitsmodulus voor beide materialen: E=1E11 N/m2

dwarscontractiecoefficient voor beide materialen u = 0.25

Lineaire uitzettingscoefficient: a metaal 1.5E-6 a email 1.0E-6

De spanning in de email laag kan berekend worden met de formule:

spanning = vol%Metaal * (delta)a*(delta)T*E/(1-u).

Maar hoe vind ik nu de temperatuur waarbij het email niet meer vloeibaar is, en er dus spanning opgebouwd kan worden?

Ik denk dat dit met de Arrhenius formule bepaald kan worden, maar hoe?

Alvast bedankt,

Hu9o

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Re: Bij hoge temperatuur email aan brengen op een metalen plaat

De arrhenius vergelijking luidt:

k=A*exp(-Ea/R*T)

Waarbij:

k = aangroeisnelheid constante

A = een constante

Ea = activeringsenergie

R = 8.314 x 10-3 kJ mol-1K-1

T = Temperatuur

De activeringsenergie is de hoeveelheid energie nodig om een reactie te weeg te brengen. Dit heeft dus niets met de viscositeit te maken. Ik denk dus ook niet dat het Arrhenius is.

Al is Arrhenius ook maar een vereenvoudiging van een simpele differentiaal vergelijking.

Ik denk dat je twee dingen door elkaar haalt. Als je nog steeds met de vraag zit, stel de vraag dan iets duidelijker, want ik weet niet helemaal wat je bedoelt.

Meer info over Arrhenius` formule: http://www.shodor.org/UNChem/advanced/kin/.../arrhenius.html

Reageer