Draaicirkel koffiebeker

Moderators: ArcherBarry, Drieske, Fuzzwood

Reageer

Draaicirkel koffiebeker

Voor deze practische opdracht moeten we een koffiebekerje laten rollen (in een cirkel) en hierbij een functie opstellen. Aan de hand van de diameter van de onderkant van het bekertje en de bovenkant, moet je de cirkel kunnen bepalen die het bekertje maakt wanneer je hem vrij laat ronddraaien (op zijn zij).

Weet iemand waar je informatie kan vinden over zulk soort problemen? Of weet iemand de functie misschien?

-Thnx.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Gebruikersavatar
Berichten: 115

Re: Draaicirkel koffiebeker

Een cirkelbeweging is als functie te schrijven in een zogenaamde parametervoorstelling. Hierbij zijn x en y een aparte functie van t. Voor een algemene cirkel geldt:

x=a sin(t)

y=a cos(t)

Hierin is a de straal van de cirkel. Wanneer je een grafische rekenmachine hebt kun je dit eenvoudig plotten.
aha!

Gebruikersavatar
Beheer
Berichten: 14.765

Re: Draaicirkel koffiebeker

Wellicht is het makkelijker voor te stellen / te berekenen als je het tekent:

Teken een horizontale lijn (dit stelt de ondergrond voor, bijv. tafel)

Teken hierop de doorsnede van het bekertje. Zowel de bovenrand van het bekertje als de bodem raken hierbij de grondlijn.

Je ziet nu dat het bekertje een beetje schuin ligt. Teken de raaklijn aan de bovenkant, dus vanaf de bovenrand van het bekertje naar de bodem van het bekertje. Trek deze lijn door. Een stuk verderop zal de raaklijn de ondergrondlijn snijden. Dit is het middelpunt van de circel die het bekertje zal rollen.

Zo tekenen brengt natuurlijk wat onnauwkeurigheden met zich mee. Doordat je de afmetingen van de beker weet kan je nu denk ik zelf ook wel berekenen wat de straal moet zijn. Deze hangt immers enkel af van de verhouding tussen hoogte en breedte(verschil) van het bekertje.
Never be afraid to try something new. Remember, amateurs built the ark. Professionals built the Titanic

Reageer