Definitie universum?

Moderators: jkien, Michel Uphoff

Reageer
Berichten: 126

Definitie universum?

Ja een belangrijk punt vind ikzelf, hoe definieren we het universum als geheel? Praten we over alles wat er bestaat per definitie of is er een andere definitie. Je hoort vaak verhalen over parallele universa en dergelijke en de gedachte dat ons universum een onderdeel is van een groter systeem namelijk het multiversum. Maar als het universum is gedefinieerd als alles wat er bestaat dan maken die 'parallele universa'(Als ze bestaan) ook deel uit van het universum.

Ik zat te denken aan een alternatieve definitie. Je kan ook zeggen dat het universum de verzameling punten is die je in principe kan bereiken door je te verplaatsen binnen de voor ons bekende 3 ruimtelijke dimensies. Of dat alles is wat er bestaat of niet, daar kun je over twisten natuurlijk maar het is wel een definitie. Hoe kijken jullie hier tegen aan?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Gebruikersavatar
Berichten: 5.609

Re: Definitie universum?

Het heelal of universum in de astronomie ofwel de kosmos in de kosmologie zijn synoniemen voor alle materie en energie binnen het gehele ruimte-tijdcontinuüm waarin wij bestaan.
What it all comes down to, is that I haven't got it all figured out just yet

And I've got one hand in my pocket and the other one is giving the peace sign

-Alanis Morisette-

Berichten: 126

Re: Definitie universum?

Alle materie en energie he? Maar hoe zit het dan met ruimte zelf? Er zijn bepaalde 3D ruimtelijke stukken ruimte denkbaar waar geen materie en energie zich bevind, behoort dat dan niet tot het universum? Die definitie is naar mijn mening niet echt sluitend. Is dat ruimte-tijdcontinuuum opzichzelf dan geen synoniem voor het universum als geheel?

Gebruikersavatar
Berichten: 5.609

Re: Definitie universum?

behoort dat dan niet tot het universum?
Klopt. Overigens is lege ruimte niet zo realistisch als je op het eerste zicht zou denken. Er zijn overal wel (desnoods virtuele) deeltjes en energie.
Die definitie is naar mijn mening niet echt sluitend. Is dat ruimte-tijdcontinuuum opzichzelf dan geen synoniem voor het universum als geheel?
Nee, het universum is alles wat zich binnen ons ruimte-tijdcontinuüm bevindt, dat is niet hetzelfde. Als jij je in een stadion bevindt, dan ben jij niet noodzakelijk een stadion.

Andere universa kunnen zich dan bijvoorbeeld bevinden in andere ruimte-tijdcontinua.
What it all comes down to, is that I haven't got it all figured out just yet

And I've got one hand in my pocket and the other one is giving the peace sign

-Alanis Morisette-

Berichten: 53

Re: Definitie universum?

Is taal instinctief 'denken' in de weg gaan zitten? En komt de mens niet meer verder met doorgronden van het 'universum'? Want je kan met woorden/termen (emotie) spelen om tot een nieuwe definitie voor het 'universum' te komen.

Omdat uni en multi enkelvoud of meervoud aanduiden. Universeel, multiverseel, dan zou je iets kunnen bedenken (in het Engels) als allversum (allerverseel, klinkt onbekend, en niet bekent via Google), omdat je dan uni en multi uitsluit. Taal is ontstaan door communicatie, instinct is gedetaileerder dan het totale woordenboek, dat hierdoor blijft uitbreiden (woordvindingrijkheid is nagenoeg onbegrenst, je kan nieuwe klanken blijven bedenken, in sf speelfilms zijn nieuwe talen bedacht)

Kan dus alleen evolutie tot nieuwe inzichten komen?, omdat dit voor vooruitgang menselijk brein (organisme) zorgt. Maar hoelang is evolutie nodig?, want de dinosauriers werden na honderden miljoen jaren maar iets slimmer (samenwerking en vocale commmunicatie)

Kan kunstmatige intelligentie evolutie versnellen, kan een supercomputer op een dag tot nieuwe inzichten 'universum' komen?

Reageer