Pagina 1 van 1

water koken

Geplaatst: di 23 mar 2004, 18:59
door Anonymous
kookt warm water eerder dan koud water ,

ik bedoel dus kookt een pan met normaal koud kraanwater eerder dan water dat verwarmd uit de geiser komt

herbert

Re: water koken

Geplaatst: di 23 mar 2004, 20:18
door Boaz
Probeer het eens... Wat denk je zelf?

Re: water koken

Geplaatst: do 25 mar 2004, 13:53
door retro junky
Water dat al op een zekere temperatuur is gebracht zal sneller koken.

Re: water koken

Geplaatst: do 25 mar 2004, 14:59
door noortje
koken is eigenlijk een zeer snele verdamping. verdamping is het ontsnappen van moleculen aan een vloeistof. hun kinetiek (beweging) moet hierbij groot genoeg zijn. deeltjes bewegen sneller als het warmer is.

dus hoe warmer het water hoe meer deeltjes er kunnen ontsnappen.

als je iets kookt, ga je de temperatuur opdrijven. bij het koude water, moet je een grote stap over bruggen; bv 23 --> 100

bij warm water is deze kleiner: bv 45 --> 100

deze zal dus sneller koken

Re: water koken

Geplaatst: vr 26 mar 2004, 21:07
door Anonymous
Dan ga je er vanuit dat de temperatuurtoename lineair is en dat deze curve onafhankelijk is van de begintemperatuur.

Het zou zo kunnen zijn dat de curve niet lineair is en dat koud water dus weleens eerder op zou kunnen warmen.

Ik weet dat je een benadering mag maken voor de DV bij opwarmen:

q = a(T1 - T0) maar dit geldt voor kleine verschillen. Ik weet niet hoe klein klein is.