Functie strepen van zebra, nieuwe verklaring

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 2.973

Functie strepen van zebra, nieuwe verklaring

"Mama, waarom heeft een zebra strepen?", is niet langer een vraag die onbeantwoord zal hoeven te blijven. Wetenschappers vermoeden namelijk dat de strepen in het vel van de zebra's dazen buiten de deur houden, zo lieten zij weten in The Journal of Experimental Biology.


Uit experimenten bleek dat op een zebra-model minder bloedzuigende insecten afkwamen. Hierbij maakte het ook uit hoe dik de strepen waren; hoe dunner de strepen waren, des te minder aantrekkelijk was het zebra-model voor dazen.


Verklaring


De opvallende resultaten leidde de onderzoekers naar een mogelijke verklaring;


Dazen reageren sterk op lineair gepolariseerd licht, omdat ze dit op de één of andere manier aantrekkelijker vinden. De (witte) strepen van de zebra reflecteren geen lineair gepolariseerd licht en maken een dier dus al minder aantrekkelijk voor dazen. Ook lijkt de breedte van de zebrastreep perfect te zijn: deze breedte tast de reflectie van licht zodanig aan dat zebra’s niet langer aantrekkelijk zijn voor dazen.


Eigen mening


Of de strepen echt alleen het gevolg zijn van dazen valt sterk te betwijfelen. Want waarom hebben andere dieren die ook in grote mate door dazen worden lastiggevallen dan geen strepen ontwikkeld? En is het zo dat een donkere vacht/vel meer gepolariseerd licht gereflecteerd, of juist andersom? ('Normaal' licht wordt juist in lichte kleuren gereflecteerd, en donkere kleuren absorberen juist licht...)


Waarom hebben zebra's dan überhaupt nog strepen, en zijn ze niet geheel wit...of moeten de zwarte strepen dan nog enigzins als camouflagemiddel dienen?


Bron: Scientias

Wetenschappelijk artikel


Afbeelding

(Bron)
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Reageer