Armagnac

Moderators: ArcherBarry, rwwh

Reageer
Berichten: 2

Armagnac

In tegenstelling tot wat ik op www.armagnac.fr leerde en zelf logisch vond, las ik laatst dat armagnac in de fles toch verder rijpt door een zgn. "Veresteringsproces". Wie weet of dit klopt, wat dit proces inhoudt en wat voor effect dit kan hebben op de smaak?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Gebruikersavatar
Berichten: 2.116

Re: Armagnac

Armagnac zou je chemisch kunnen zien als een alcoholische oplossing van een flink aantal smaakstoffen, suikers, zuren etc.

In dit verband zijn vooral die smaakstoffen van belang. Dit is chemisch een vrij diverse groep stoffen. De stoffen zijn niet allemaal stabiel: de chemische samenstelling veranderd in de loop van de tijd. Hierdoor veranderd de smaak van Armagnac ook na verloop van tijd, al zal de fabrikant zijn best hebben gedaan om deze zo stabiel mogelijk te maken.

De genoemde verestering vindt plaats tussen drie groepen smaakstoffen:

alcoholen, zuren en esters. Een alcohol en een zuur kunnen met elkaar reageren tot een ester, maar een ester kan ook weer uiteen vallen tot een alcohol en een zuur.

Verestering suggereert dat het belangrijkste proces -in Armagnac- de vorming van esters is.

Doordat sommige stoffen uit de fles verdampen (en dat zal vooral plaats vinden na opening van de fles) of op een andere manier chemisch veranderen, bijvoorbeeld door invloed van zuurstof uit de lucht, zal de verhouding wijzigen.

Daarnaast vindt de reactie tussen een alcohol en een zuur tot een ester niet snel plaats, misschien dat het jaren duurt voordat 10% van alle alcoholen tot een ester is omgevormd. De geur en smaak van Armagnac zal na verloop van tijd steeds meer door de esters bepaald worden en minder door de zuren en de alcoholen. Esters zijn vaak wat fruitiger en zoeter van geur alcoholen en zuren hebben een breder scala aan geuren, van groene bladeren tot geitengeur.

Om op je vraag terug te komen: Arnmagnac zal in de loop van de tijd waarschijnlijk wel wat van geur en smaak wijzigen, maar de fabrikant doet ongetwijfeld z'n best dit zoveel mogelijk te beperken. De meeste geur/smaak wijzigingen zullen plaats vinden na opening van de fles en kunnen (mits je de Armagnac niet opdrinkt) jaren duren.

Als de rijping vooral plaats vindt door veretering zullen de esters een steeds grotere plaats innemen in de geurcomponent, ten koste van de alcoholen en de zuren.
β-Damascenon en maneschijn

Berichten: 2

Re: Armagnac

Potverdikkie, wat een mooi, helder en uitgebreid antwoord! Dit had ik niet durven hopen!

Zeer bedankt!

:cry: :D :P

Reageer