[scheikunde] procentuele extinctiecoëfficiënt

Moderators: ArcherBarry, Drieske, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 6.849

Re: [scheikunde] procentuele extinctieco

Waarom zet je er ineens mol per liter bij? Ik denk dat je een heel eind komt als je bij alle stukken van de berekening de eenheid erbij zet.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 6.849

Re: [scheikunde] procentuele extinctieco

De uiteindelijke waarde lijkt me inderdaad het bedoelde antwoord maar je berekening is niet helemaal goed: Je zet als ε op een bepaald moment 66,7 neer, maar dat is niet waar, die is gegeven als 6,67.Hoe kan het wel: E = ε * l * c, bekenden invullen: De gewenste situatie is 0,9 = 6,67 cm-1%-1 * 1 cm * x %, en hieruit volgt x = 0.135. Om 50 ml 0.135 % oplossing te krijgen heb je dan inderdaad 0.675 ml 10% oplossing nodig. Een klein probleem is dat je de eenheid van de specifieke extinctie in de opgave niet helemaal compleet hebt gegeven; ik heb hier moeten aannemen dat die ook per centimeter is.Je kunt het berekenen van dit soort waarden minder speculatief maken door werkelijk alle eenheden in de formules mee te nemen. Dus als je een snelheid wilt uitrekenen zet je niet neer 8 / 4 = 2 m/s, maar 8 m / 4 s = 2 m/s. En natuurlijk kom je tot die oplossing door ook de eenheden uit te rekenen. Dat voorkomt problemen als je even een denkfout maakt. Je schrijft dan niet 4 s / 8 m = 0.5 m/s maar 4s/8m = 0.5 s/m en dan zie je zelf aan de eenheid dat je het fout gedaan hebt. [of 8 voet / 4 minuten, en dat is ook geen 2 m/s....]

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 6.849

Re: [scheikunde] procentuele extinctieco

De uiteindelijke waarde lijkt me inderdaad het bedoelde antwoord
Dat schreef ik dus al.De extinctie die overeenkomt met die verschillende concentraties kun je zo vermenigvuldigen, maar als je kijkt naar de wet van Lambert-Beer zie je dat wat je uitrekent niet ε is, maar ε.c ofwel E/l ! ε is een stofconstante, onafhankelijk van de concentratie.

Reageer