[scheikunde] Onverzadigde vetten scheiden van verzadigde vetten

Moderators: ArcherBarry, Drieske, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 4

[scheikunde] Onverzadigde vetten scheiden van verzadigde vetten

Ik moet voor mijn P.O van scheikunde het vetgehalte van Pindakaas bepalen. Dit wil ik doen met behulp van een Soxhlet-apparaat. Hierna wil ik het verkregen vet scheiden. We willen namelijk ook weten wat het percentage onverzadigde vetten zijn!

Mijn vraag is hoe ik dit het beste kan doen.

Bij voorbaat dank.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Gebruikersavatar
Berichten: 2.953

Re: [scheikunde] Onverzadigde vetten scheiden van verzadigde vetten

Je moet eerst de verkregen triglycerides omzetten in de methylesters (transesterificatie). Omdat er bij vetten aan elke glycerol 3 (verschillende) vetzuren zitten.

Vervolgens kun je het mengsel van de vetzure methylesters analyseren met GC(-MS)

Berichten: 4

Re: [scheikunde] Onverzadigde vetten scheiden van verzadigde vetten

Heey

Ik weet eigenlijk niet of we dat zouden kunnen uivoeren.

Maar

akls da wel kan willen we het proberen maar als er een andere manier is zou ik het ook graag willen weten.

Bij voorbaat dank,

Berichten: 7

Re: [scheikunde] Onverzadigde vetten scheiden van verzadigde vetten

Het beste is inderdaad de GC methode waarbij je inzicht krijgt in concentraties van alle verzadigde en onverzadigde vetzuren.

Organisaties die de GC methode niet hebben maken soms gebruik van het Joodgetal.

Jodium addeert aan de dubbele bindingen van onverzadigde vetzuren. Het joodgetal (eigenlijk joodadditiegetal) is een maat voor het aantal dubbele bindingen. Het joodgetal geeft aan hoeveel gewichtseenheden jodium aan 100 gram vet(-zuren) worden gebonden en is daardoor een schatting van het aantal onverzadigde vetzuren. Bij ketenlengte van de vetzuren van C16-C18, komt een joodgetal van 90 overeen met een gemiddelde van 1 dubbele binding per vetzuurmolecuul, een getal van 180 met 2 dubbele bindingen.

Reageer