[scheikunde] LC-MS/MS

Moderators: ArcherBarry, Drieske, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 21

[scheikunde] LC-MS/MS

Hallo!

Ik ben bezig met een verslag voor mn stage en ik heb nog ff een vraagje. :oops: Wat is nu eidenlijk het verschil tussen de LC-MS/MS en de HPLC?

Ik weet dat de werking van de HPLC en LC-MS/MS ongeveer gelijk zijn. En dat de LC-MS/MS een massaspectrofotometer heeft een de HPLC als detector een UV of fluorisentie. En dat bij de LC-MS/MS moleculen gemeten worden. Maar het is me toch niet helemaal duidelijk wat het verschil is.

En de LC-MS/MS is er twee keer MS/MS om de scheiding specifieker te krijgen?

Bedankt!!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 11.173

Re: [scheikunde] LC-MS/MS

HPLC is een scheidingsmethode, je hebt alleen geen detector eraan.

LC-MS is dezelfde scheidingsmethode maar nu hangt er een massaspectrometer aan.

Met HPLC wordt inderdaad wel vaak een HPLC-UV/VIS bedoeld. Het echte verschil zit hem in het meetprincipe. Bij een UV-detector wordt gemeten op basis van absorptie bij een bepaalde golflengte. Bij MS worden alle moleculen gefragmenteerd en de massa van elk fragment vind je terug op je spectrogram.

Wat je met MS/MS doet is een bepaald fragment of molecuul afvangen met het eerste MS-apparaat en dit fragmenteer je met het 2e MS-apparaat. Deze methode is een stuk specifieker.

Reageer