[scheikunde] 100% ethanol als desinfectantia
Geplaatst: wo 30 dec 2009, 14:40
Hallo iedereen,
ik heb een probleempje met mijn labowerking van het vak microbiologie. Een van de vragen is:
- Waarom vertoont een 100% ethanoloplossing geen bactericidale werking en worden bacteriën wel afgedood door een 95%-oplossing?
In de cursus en op het internet heb ik nergens een antwoord gevonden, dus heb ik zelf een beetje zitten nadenken, maar ik heb het gevoel dat ik totale onzin uitkom.
Een van de antwoorden die ik uitkom is dat 100 % ethanol gewoon niet kan gebruikt worden om te desinfecteren, met deze redenering:
(100% ethanol is bijna onmogelijk te maken en te bewaren. Ethanol is azeotroop met water (stabiliseert rond de 96% ethanol / 4% water). Iedere keer dat een fles met 100% ethanol wordt opengedraaid, zal de ethanol water uit de omgeving aantrekken en opnemen. In de praktijk kan men dus nooit een desinfectantia hebben met 100% ethanol, want zodra de ethanol op het oppervlak wordt gedaan dat gedesinfecteerd moet worden, zal de ethanol al niet meer 100% zijn.)
Maar toen ik dat schreef was ik moe en ten einde raad en bij nader inzien klinkt het nogal idioot. Dus zocht ik verder, en kwam ik met deze theorie op de proppen:
(De antimicrobiële werking van ethanol is te wijten aan drie eigenschappen: ethanol denatureert de proteïnen, beschadigt het celmembraan, en lost vetten op.
Een 100%- oplossing is zo sterk dat hij onmiddellijk de eiwitten denatureert, en zo vormt de eerste laag bacteriën een soort ondoordringbaar kapsel, dat de bacteriën eronder beschermt tegen de ethanol.)
Maar dat is ook maar raar, want waarom zou 100% ethanol dat effect hebben en 95% ethanol niet?
Als iemand mij kan uitleggen hoe dit in elkaar zit, zou ik heel dankbaar zijn.
ik heb een probleempje met mijn labowerking van het vak microbiologie. Een van de vragen is:
- Waarom vertoont een 100% ethanoloplossing geen bactericidale werking en worden bacteriën wel afgedood door een 95%-oplossing?
In de cursus en op het internet heb ik nergens een antwoord gevonden, dus heb ik zelf een beetje zitten nadenken, maar ik heb het gevoel dat ik totale onzin uitkom.
Een van de antwoorden die ik uitkom is dat 100 % ethanol gewoon niet kan gebruikt worden om te desinfecteren, met deze redenering:
(100% ethanol is bijna onmogelijk te maken en te bewaren. Ethanol is azeotroop met water (stabiliseert rond de 96% ethanol / 4% water). Iedere keer dat een fles met 100% ethanol wordt opengedraaid, zal de ethanol water uit de omgeving aantrekken en opnemen. In de praktijk kan men dus nooit een desinfectantia hebben met 100% ethanol, want zodra de ethanol op het oppervlak wordt gedaan dat gedesinfecteerd moet worden, zal de ethanol al niet meer 100% zijn.)
Maar toen ik dat schreef was ik moe en ten einde raad en bij nader inzien klinkt het nogal idioot. Dus zocht ik verder, en kwam ik met deze theorie op de proppen:
(De antimicrobiële werking van ethanol is te wijten aan drie eigenschappen: ethanol denatureert de proteïnen, beschadigt het celmembraan, en lost vetten op.
Een 100%- oplossing is zo sterk dat hij onmiddellijk de eiwitten denatureert, en zo vormt de eerste laag bacteriën een soort ondoordringbaar kapsel, dat de bacteriën eronder beschermt tegen de ethanol.)
Maar dat is ook maar raar, want waarom zou 100% ethanol dat effect hebben en 95% ethanol niet?
Als iemand mij kan uitleggen hoe dit in elkaar zit, zou ik heel dankbaar zijn.