Onderwijssystemen in België en Nederland

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Berichten: 723

Onderwijssystemen in Belgi

Zoals de meeste wel weten is de naamgeving, maar ook het onderwijssysteem zelf, tussen Nederland en België totaal verschillend. Dit brengt met zich mee dat Belgen niet weten wat HBO is en dat Nederlanders niet weten van ASO is.

Mjblok kwam op het idee om deze twee eens naast elkaar te leggen, zodanig dat in deze topic kan gezocht worden wanneer iets niet duidelijk is.

Onderwijssysteem België:

Lager onderwijs zal ik niet bespreken, hoewel het hier al verschilt tussen België en nederland. België werkt met kassen en niet met groepen. Het lager onderwijs kent 6 klassen, waarna er naar het secundaire onderwijs wordt overgeschakeld (12 jaar).

-Secundaire onderwijs:

Er zijn drie verschillende grote studierichtingen die kunnen worden gevolg (allen zes jaar):

*algemeen secundaire onderwijs (ASO): moeilijkste hoofdrichting die zich vooral toe spitst op het verder studeren, maar heeft veel verschillende subrichtingen (met een dergelijke opleiding alleen is men niets --> geen werk diploma). Enkele voorbeeld studierichtignen binnen ASO, min of meer van moeilijk naar makkelijk: Latijn wiskunde 8 (8 uur wiskunde, al is dit eigenlijk al afgeschaft en bestaat het nietmeer), Wetenschappen wiskunde 8, Latijn wiskunde 6, wetenschappen wiskunde 6, economie wiskunde, economie moderne talen, mens wetenschappen, ...

* technisch secundaire onderwijs (TSO): meer technisch gerichte richting, waarbij er meer praktijk (eventueel korte stage) vakken zijn. Klemtoon ligt minder op verder studeren, maar er bestaat technische A en technische B. Technische A richt zich op verder studeren op hoger onderwijs van 1 cyclus (zie verder). Voorbeelden van richtingen tehnsiche A: Techniek wetenschappen (beetje buiten beentje want zeer veel wiskunde en wetenschap, maar met veel "praktijk"), Sociale technische wetenschappen, Gezondheidswetenschappen, farmaceutische technisch assistent, ...

Technische A geeft geen mogenlijkheid tot werken, gezien het diploma hier geen mogenlijkheid voor bied. Technische B wel.

Technische B richt zich op de arbeidsmarkt en het diploma geeft de mogelijkheid om te werken na afstuderen (maar voort studeren is ook een mogelijkheid). Voorbeelden: Houtbewerking, elektriciteit, mechanica, ...

*beroeps secundaire onderwijs (BSO): praktijk gerichte opleiding die een diploma geeft klaar voor de arbeidsmarkt. Voorbeelden: elektriciteit, "carrosserie", bouw, haartooi, verzorging, etalage, ... Een 7e jaar specialisatie staat gelijk met een technisch diploma.

Sommige richting kunnen zowel in TSO als BSO gevolgt worden. Verder studeren gebeurt meestal uit ASO (vooral universiteit) en TSO (meestal hogeschool). Een BSO opleiding geeft in regel geen toegang tot hoger onderwijs.

- Hoger onderwijs:

* Hogeschool opleiding van 1 cyclus. Klassieke hogeschool opleiding van 3 jaar (zogenaamde proffesionele bachelor). Voorbeelden: bachelor chemie, bachelor laboratoriumtechnologie, bachelor verpleegkunde, ...

* Hogeschool opleiding van 2 cycli. Nog steeds meer praktijk gericht, conform het moto van een hogeschool, maar wel een academische opleiding van 4 jaar (beperkt aantal richtingen). Voorbeelden: industriëel ingenieur, handelswetenschappen, biowetenschappen, concervatorium, ...

* Universiteit: klassieke universitaire opleiding waarvan de meeste 5 jaar duren (enkele vier, andere zes of zeven). Voorbeelden: master chemie, master ingenieurswetenschappen (vroegere burgerlijk ingenieur), master geneeskunde, master farmaceutische wetenschappen, ...

Hopelijk geeft dit wat inzicht in het Belgisch onderwijs systeem :) .

Berichten: 87

Re: Onderwijssystemen in Belgi

En hierbij een stukje over het Nederlandse Onderwijssysteem:

Onderwijssysteem Nederland

Lagere school:

Als een kind 4 jaar is geworden mag deze naar de lagere school. Dit duurt 8 jaar. In het laatste jaar (groep 8) wordt er een CITO toets gemaakt. Deze toets is bepalend voor het niveau wat gevolgd kan worden op het Middelbaar Onderwijs:

Middelbaar Onderwijs

Dit bestaat uit 4 verschillende types:

- PrO: Praktijk Onderwijs, dit leidt leerlingen op voor wonen, werken, burgerschap en vrije tijd. Dit heeft geen vaste duur, maar er is wel een leeftijdsgrens van 18 jaar.

- VMBO: Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vroeger de MAVO), dit duurt 4 jaar en is onderverdeeld in 4 sectoren: Economie, Techniek, Zorg en Welzijn, Landbouw. De leerling kan een van deze sectoren kiezen. Hierna stromende de leerlingen door naar het MBO.

- HAVO: Hogere Algemeen Voortgezet Onderwijst, dit duurt 5 jaar en is onderverdeeld in 4 profielen: Natuur & Techniek, Natuur & Gezondheid, Economie & Maatschappij, Cultuur & Maatschappij. De leerling kan een van deze profielen kiezen. De keuze hiervan heeft invloed op de vervolgstudie die kan worden gevolgd. Na de HAVO gaan leerlingen over het algemeen verder met het HBO.

- VWO: Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs of Atheneum, dit duur 6 jaar en is in dezelfde profielen onderverdeeld als de HAVO. Er bestaat ook nog een variant van het VWO namelijk het Gymnasium. Daar worden ook de vakken Grieks en Latijn gegeven. Na het VWO gaan de leerlingen over het algemeen naar de Universiteit.

Middelbaar Onderwijs:

- Middelbaar Beroeps Onderwijs (MBO): Na het VMBO (soms ook na het PrO) gaan de leerlingen een MBO studie doen. Het MBO bestaat uit 4 verschillende niveaus:

- niveau 1: assistent beroepsbeoefenaar

- niveau 2: medewerker / basisberoepsbeoefenaar

- niveau 3: zelfstandig medewerker / zelfstandig beroepsbeoefenaar / vakopleiding

- niveau 4: middenkaderfunctionaris / gespecialiseerd beroepsbeoefenaar

Met niveau 4 kan er worden doorgestroomd naar het HBO.

Hoger Onderwijs:

- Hogere Beroeps Onderwijs (HBO): Een HBO studie duurt (meestal) 4 jaar. In het eerste jaar haalt de student een Propedeuse. Met een Propedeuse kan de student een Universitaire studie gaan doen. De propedeuse moet binnen 2 jaar gehaald worden, anders moet de student stoppen met de studie. Wanneer het HBO diploma (Bachelor diploma) gehaald is kan er een Master opleiding gedaan worden bij de Universiteit.

- Universiteit, Wetenschappelijk Onderwijs (WO): Een Universitaire studie duur meestal 5 jaar, maar dat kan sterk verschillen per opleiding. De eerste 3 jaar van de studie is het Bachelor gedeelte. Hierna komt de Master studie. Dit duurt ongeveer 2 jaar.

In Nederland geldt er een leerplicht tot 18 jaar of tot het halen van een HAVO of VWO diploma. Het MBO valt dus nog onder de leerplicht.

Hopelijk geeft dit wat inzicht in het Nederlandse Onderwijssysteem. Afbeelding Aanvullingen/verbeteringen zijn welkom.

Berichten: 774

Re: Onderwijssystemen in Belgi

In Belgie bestaat Latijn-wiskunde 8uur nog wel hoor, althans in de school waar ik ben geweest !

Berichten: 723

Re: Onderwijssystemen in Belgi

In Belgie bestaat Latijn-wiskunde 8uur nog wel hoor, althans in de school waar ik ben geweest !
Maak het nu niet complexer dan het al is :P . Tegenwoordig zijn er de zogenaamde vrije uren die toelaten toch meer uren wiskunde te volgen. Maar latijn wiskunde 8 en wetenschappen wiskunde 8 as such bestaan niet meer (is "verboden" volgens het leerplan). Je kan latijn wiskunde kiezen (dat is dan 6 of 7 uur wiskunde) en in je vrije uren wiskunde bij kiezen. Er mogen daar enkel extra oefeningen worden gemaakt. Er mag geen extra stof worden gegeven.

Berichten: 774

Re: Onderwijssystemen in Belgi

Ja dat klopt :D

Berichten: 107

Re: Onderwijssystemen in Belgi

ter aanvulling : in het ASO bestaan ook nog richtingen met Grieks zoals oa latijn-grieks en grieks-wiskunde (kan zelfs met 6+2 u wis). deze laatste richting wordt door slechts een kleine minderheid van scholen ondersteund en door nog minder studenten gekozen.

Naast ASO, TSO en BSO bestaat er ook het minder gekende KSO (kunstsecundair)

P.

Berichten: 32

Re: Onderwijssystemen in Belgi

Als ik het goed begrijp kan je in nederland dus na 5 jaar al naar de universiteit ?

(5 jaar VWO , van je 12 tot je 17de.) ?

Dat lijkt me een jaar korter dan in belgie.

En wat ik nog het meest rare van al vind: In het laatste jaar (groep 8) wordt er een CITO toets gemaakt. Deze toets is bepalend voor het niveau wat gevolgd kan worden op het Middelbaar Onderwijs:

==> wil dit zeggen dat als je slecht op die test scoort je bv al niet meer naar het VWO mag gaan?

Zoja: wat is dat voor nonsens!

Een kind van 12 is naar mijn mening nog totaal niet klaar om zo'n testen al te doen en ik ben er 100% zeker van dat enorm veel kinderen hierdoor in het verkeerde onderwijssysteem terecht komen.

Berichten: 73

Re: Onderwijssystemen in Belgi

jen schreef: ==> wil dit zeggen dat als je slecht op die test scoort je bv al niet meer naar het VWO mag gaan?

Zoja: wat is dat voor nonsens!

Een kind van 12 is naar mijn mening nog totaal niet klaar om zo'n testen al te doen en ik ben er 100% zeker van dat enorm veel kinderen hierdoor in het verkeerde onderwijssysteem terecht komen.
Dat is in België toch ook. Daar heb je intercommunale examens in het 6de leerjaar. Als je daar niet in slaagt mag je enkel naar het BSO.

Gebruikersavatar
Berichten: 6.314

Re: Onderwijssystemen in Belgi

jen schreef: Als ik het goed begrijp kan je in nederland dus na 5 jaar al naar de universiteit ?

(5 jaar VWO , van je 12 tot je 17de.) ?

Dat lijkt me een jaar korter dan in belgie.
Foutje: VWO is 6 jaar, van 12 tot 18.

Ik heb het hierboven aangepast.

Van HBO direct naar universiteit is niet mogelijk. Om op de universiteit toegelaten te worden moet je VWO hebben (met een vakkenpakket/profiel wat matcht met de gekozen studie), of HAVO en een (paar) jaar HBO. In dat laatste geval kun je met extra vakken volgen op de universiteit instromen.
En wat ik nog het meest rare van al vind: In het laatste jaar (groep 8) wordt er een CITO toets gemaakt. Deze toets is bepalend voor het niveau wat gevolgd kan worden op het Middelbaar Onderwijs:

==> wil dit zeggen dat als je slecht op die test scoort je bv al niet meer naar het VWO mag gaan?

Zoja: wat is dat voor nonsens!

Een kind van 12 is naar mijn mening nog totaal niet klaar om zo'n testen al te doen en ik ben er 100% zeker van dat enorm veel kinderen hierdoor in het verkeerde onderwijssysteem terecht komen.
De CITO-toets is niet bindend en niet verplicht (in die zin, niet elke school doet er aan mee; doet jouw school mee dan moet je hem wel maken). Het geeft enkel in indicatie, maar je schoolkeuze zal door een slecht gemaakte test niet beïnvloed worden als je altijd hoog scoorde. Het blijft een momentopname.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

Berichten: 374

Re: Onderwijssystemen in Belgi

Lagere school:

Als een kind 4 jaar is geworden mag deze naar de lagere school. Dit duurt 8 jaar. In het laatste jaar (groep 8) wordt er een CITO toets gemaakt. Deze toets is bepalend voor het niveau wat gevolgd kan worden op het Middelbaar Onderwijs:
Als een kind 3 jaar is mag het ook ;)

Zelf ben ik als 17 jarige begonnen aan de universiteit (was overigens van korte duur want werd al snel 18 ;) )
De propedeuse moet binnen 2 jaar gehaald worden, anders moet de student stoppen met de studie.
Is dit niet hogeschool/universiteit afhankelijk? Bij ons op de Rijksuniversiteit is er namelijk nog geen bindendstudieadvies en heb je ook geen verplichting met de tijd waarin je je studie moet afronden.

In het VMBO heb je ook nog verschillende onderdelen.

Voor de belgen nog een afbeelding:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...nederland-p.svg

Oohja nog iets.

We hebben in Nederland ook nog het zogenaamde bijzonder onderwijs. Dit zijn scholen waar kinderen heen als de ouders willen dat kinderen geen openbaar onderwijs krijgen. Op deze school word extra aandacht gegeven aan geloof en kunnen kinderen bidden enz... Helaas zijn deze dingen er nog steeds.

Berichten: 32

Re: Onderwijssystemen in Belgi

perrush schreef:
jen schreef: ==> wil dit zeggen dat als je slecht op die test scoort je bv al niet meer naar het VWO mag gaan?

Zoja: wat is dat voor nonsens!

Een kind van 12 is naar mijn mening nog totaal niet klaar om zo'n testen al te doen en ik ben er 100% zeker van dat enorm veel kinderen hierdoor in het verkeerde onderwijssysteem terecht komen.
Dat is in België toch ook. Daar heb je intercommunale examens in het 6° leerjaar. Als je daar niet in slaagt mag je enkel naar het BSO.
Neen hoor, die test is niet bindend.
De CITO-toets is niet bindend en niet verplicht (in die zin, niet elke school doet er aan mee; doet jouw school mee dan moet je hem wel maken). Het geeft enkel in indicatie, maar je schoolkeuze zal door een slecht gemaakte test niet beïnvloed worden als je altijd hoog scoorde. Het blijft een momentopname.
Maar wat als je niet altijd hoog scoorde daarvoor?

Zelfs dan nog lijkt het dom.

Ik heb in het lager bijvoorbeeld nog goede punten gehaald. Als kind van 6 tot 12 jaar denk je daar ook niet aan, maar ik heb wel vlotjes in mijn middelbaar latijnse gedaan en ben nu unief aan het doen.

Dus ik zou bv op basis van zo'n test tegengehouden worden om vwo te doen en later dus ook vermoedelijk geen unief doen.

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 3.505

Re: Onderwijssystemen in Belgi

mjblok schreef: vr 22 jan 2010, 13:26
Lagere school
Sinds 1985 is dit de basisschool. Voorheen was dit de benaming voor het onderwijs na het kleuteronderwijs, maar sinds 1985 is het kleuteronderwijs met het onderwijs op de lagere school samengevoegd tot wat sindsdien basisonderwijs heet.
"Mathematics is a gigantic intellectual construction, very difficult, if not impossible, to view in its entirety." Armand Borel

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 3.505

Re: Onderwijssystemen in Belgi

flippee schreef: wo 03 feb 2010, 15:35
Als ik het goed begrijp kan je in Nederland dus na 5 jaar al naar de universiteit ?
Nee, dat kon voor 1968 wel voor diegenen die de 5-jarige HBS (hogereburgerschool) hadden afgerond. Voor 1917 konden leerlingen met een HBS-diploma uitsluitend universitair onderwijs volgen als ze eerst aparte examens in Latijn en Grieks hadden gevolgd, aangezien de universiteit toen alleen toegankelijk was voor leerlingen die een gymnasiumdiploma hadden. De HBS (de voorloper van havo en atheneum, dus vwo zonder Latijn en Grieks) was gesplitst in een A- en een B-afdeling, waarbij de A-afdeling het accent legde op vakken als boekhouden en handelskennis, terwijl het accent bij de B-richting op de exacte vakken lag.
"Mathematics is a gigantic intellectual construction, very difficult, if not impossible, to view in its entirety." Armand Borel

Berichten: 8

Re: Onderwijssystemen in Belgi

flippee schreef: zo 21 feb 2010, 18:07


Maar wat als je niet altijd hoog scoorde daarvoor?

Zelfs dan nog lijkt het dom.

Ik heb in het lager bijvoorbeeld nog goede punten gehaald. Als kind van 6 tot 12 jaar denk je daar ook niet aan, maar ik heb wel vlotjes in mijn middelbaar latijnse gedaan en ben nu unief aan het doen.

Dus ik zou bv op basis van zo'n test tegengehouden worden om vwo te doen en later dus ook vermoedelijk geen unief doen.
Dit komt inderdaad soms voor. Er is daarom de mogelijkheid om door te stromen naar een hoger niveau zodra je klaar bent. Begon je bijvoorbeeld op VMBO, dan kun je nadat je je diploma hebt, doorstromen naar 4 HAVO en na 5 HAVO kun je weer doorstromen naar 5 VWO en dan toch naar de universitiet gaan. Nadeel is dat je er dan 8 jaar over doet.

Berichten: 1

Re: Onderwijssystemen in Belgi

Gelukkig kan je soms ook in de eerste jaren van de middelbare school tussen het VMBO, HAVO en VWO wisselen. Zo ben ik van het VMBO naar de HAVO (1e jaar) naar het VWO (3e jaar) gegaan en zit nu aan de universiteit. Wat hierbij hielp was dat de eerste 2 jaar alle niveau's samen zaten en dat HAVO/VWO samen zaten in jaar 3. (Al verschilt dat per school).

Reageer