fabeltje (of niet)
Geplaatst: vr 05 nov 2010, 23:42
Hallo iedereen
Ik heb iemand horen zeggen dat het mogelijk is om met behulp van citroenzuur de effecten van ethanol (in de volksmond beter bekend als alcohol) te verzwakken. Het citroenzuur zou met het ethanol in de maag een fisher estrificatie ondergaan. Vermits citroenzuur drie carboxylgroepen bevat kan de estrificatie bij citroenzuur drie maal voorkomen. Nu heb ik toch een aantal vraagjes bij deze theorie.
Hoe ver zal de estrificatie doorgaan, zullen de drie carbonylgroepen van elke citroenzuurmolecule wegreageren of zal de estrificatie reeds stoppen nadat er één groep vervangen is? Is deze esterreactie eerder een aflopende reactie of een echte evenwichtsreactie en zijn de gevormde tussenproducten (elk van de mogelijk gevormde esters) niet giftiger als het ethanol?
Ik heb iemand horen zeggen dat het mogelijk is om met behulp van citroenzuur de effecten van ethanol (in de volksmond beter bekend als alcohol) te verzwakken. Het citroenzuur zou met het ethanol in de maag een fisher estrificatie ondergaan. Vermits citroenzuur drie carboxylgroepen bevat kan de estrificatie bij citroenzuur drie maal voorkomen. Nu heb ik toch een aantal vraagjes bij deze theorie.
Hoe ver zal de estrificatie doorgaan, zullen de drie carbonylgroepen van elke citroenzuurmolecule wegreageren of zal de estrificatie reeds stoppen nadat er één groep vervangen is? Is deze esterreactie eerder een aflopende reactie of een echte evenwichtsreactie en zijn de gevormde tussenproducten (elk van de mogelijk gevormde esters) niet giftiger als het ethanol?