Gemiddelde arteriële druk

Moderator: anusthesist

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 2.973

Gemiddelde arteri

Op een monitor kwam ik vandaag een getal tegen dat, na even gevraagd te hebben wat dat was, de gemiddelde arteriële druk (MAP) bleek te zijn. Volgens de verpleging was deze waarde niet van belang op een normale afdeling, maar wel op de IC. Ze konden me dus verder ook niet helpen met de vragen die opkwamen:

- Om de gemiddelde arteriële druk te berekenen doe je:

(Druksystolisch + 2(Drukdiastolisch) / 3

Waarom is het van belang om de diastolische druk met twee te vermenigvuldigen t.o.v. de systolische druk?

- Waar is deze waarde nu eigenlijk precies belangrijk voor?

De opmerking dat het met name voor de IC belangrijk is doet me denken aan regulatie van de bloedsomloop en hartcyclus. Je meet een gemiddelde waarde van de druk in de arteriën, en dus ook van de druk van (zuurstofrijke) input voor de organen lijkt me zo. Als dat klopt zal het ook voor operaties/anesthesie wel een belangrijke waarde zijn, aangezien er mogelijk beademt of een hart-longmachine wordt gebruikt. Een andere theorie heb ik zo niet, maar er is vast wel een verklaring aangezien het anders ook vast niet op monitoren wordt aangegeven.
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 6.044

Re: Gemiddelde arteri

De MAP is een benadering van de gemiddelde druk en niet de werkelijke gemiddelde druk. Blijkbaar is die formule accuraat genoeg om klinisch relevant te zijn. De hartcyclus bestaat uit de diastole en systole. De systolische fase duurt echter korter dan de diastolische fase. Hierdoor ligt de MAP dichter bij de diastole dan systole. Dit bereik je door de diastolische druk zwaarder te laten wegen dan de systolische. Let wel; bij een zeer snelle tachycardie neemt de diastolische fase af terwijl de systolische fase nagenoeg gelijk blijft. De MAP benadert dan (SD+DD)/2.

Op de IC werken ze inderdaad veel met de MAP. Ook op de stroke care unit waar mensen met subarachnoidale bloedingen liggen is het een belangrijke parameter. De cerebrale bloodflow is namelijk de (MAP - de intracraniele druk). Met andere woorden, als je op basis van een bloeding een intracraniele druk krijgt die net zo groot is als de MAP, dan gaat er geen bloed meer naar je hoofd. Je streeft naar een waarde van minstens 70 (MAP - ICP > 70).

Tensies van 240/140 zijn dan prima.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Gebruikersavatar
Berichten: 2.973

Re: Gemiddelde arteri

anusthesist schreef:
di 07 aug 2012, 18:22

Let wel; bij een zeer snelle tachycardie neemt de diastolische fase af terwijl de systolische fase nagenoeg gelijk blijft. De MAP benadert dan (SD+DD)/2.
En bij bradycardie wordt de formule dan (SD + 4DD)/ ?

De cerebrale bloodflow is namelijk de (MAP - de intracraniele druk). Met andere woorden, als je op basis van een bloeding een intracraniele druk krijgt die net zo groot is als de MAP, dan gaat er geen bloed meer naar je hoofd.
Lijkt op de werking van over- en onderdruk in de longen, en het daarbij stromen van lucht. Als de druk aan een kant maar hoger is dan aan 'een andere kant', dan stroomt het vanzelf 'die andere kant op'.
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 6.044

Re: Gemiddelde arteri

Pectus schreef:
di 07 aug 2012, 19:55

En bij bradycardie wordt de formule dan (SD + 4DD)/ ?
Je zult inderdaad die kant op gaan; (SD + 3DD)/4.

Echter kan het hart vanwege de toegenomen diastole meer vulling krijgen, waardoor via het Frank - Starlingmechanisme het slagvolume en navenant de systolische druk omhoog gaat. Hierdoor gaat de benadering weer richting (SD + 2DD)/3.

Voorbeeld:

RR = 100/55 bij een normale pols. MAP = (SD + 2DD)/3 = (100 + 110)/3 = 70.

Bij een bradycardie en meer vulling krijg je bijvoorbeeld:

RR = 115/55 bij een trage pols. MAP = (SD + 3DD)/4 = (115 + 165)/4 = 70

Waarbij (SD + 3DD)/4 = (SD + 2DD)/3
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Reageer