Pagina 1 van 1

Kookpunt

Geplaatst: ma 17 mei 2004, 00:42
door Muisje
Halogeenalkanen hebben aanzienlijk hogere kookpunten dan alkanen met eenzelfde aantal C-atomen. Dit effect kan verklaard worden door hun veel grotere molaire massa. (komt uit mijn syllabus chemie)


Kan iemand mij uitleggen waarom stoffen met een grote molaire massa een hoog kookpunt hebben?

Re: Kookpunt

Geplaatst: ma 17 mei 2004, 08:59
door synthemesc
Kan iemand mij uitleggen waarom stoffen met een grote molaire massa een hoog kookpunt hebben?


Koken is een faseovergang. Bij het kookpunt laten de molecuulen los van elkaar en de vloeistof en word gas. Hievoor moeten de molecuulen een bepaalde snelheid hebben. Er is voor een zwaarder deeltje dus meer energie nodig om het uit de vloeistof te stoten omdat het meer massa bezit.

Daarom hebben zwaardere molecuulen meestal een hoger kookpunt.

Re: Kookpunt

Geplaatst: ma 17 mei 2004, 15:59
door Muisje
Waow, zo logisch... natuurlijk!

Had ik nu toch wat beter nagedacht ;-)

Re: Kookpunt

Geplaatst: di 18 mei 2004, 09:57
door synthemesc
Muisje schreef:Waow, zo logisch... natuurlijk!

Had ik nu toch wat beter nagedacht ;-)
Denken moet je overlaten aan een paard, die heeft een groter hoofd!

graag gedaan

Re: Kookpunt

Geplaatst: zo 23 mei 2004, 13:02
door Anonymous
maar hoe kan het dan dat organische stoffen en oplosmiddelen een lager kookpunt hebben dan bijvoorbeeld water terwijl ze in massa wel groter zijn?

Re: Kookpunt

Geplaatst: zo 23 mei 2004, 14:51
door riknijhuis
het is ook nkiet waar het gaatr erom hoe sterk stoffen elkaar aantrekken. De zogenaamde vanderwaalskrachten. en water heeft door de H-bruggen bijzonder sterke VDWkrachten. En zwaardere molecule trekken elkaar ook harder aan.

Re: Kookpunt

Geplaatst: ma 24 mei 2004, 16:21
door synthemesc
het is ook nkiet waar het gaatr erom hoe sterk stoffen elkaar aantrekken. De zogenaamde vanderwaalskrachten. en water heeft door de H-bruggen bijzonder sterke VDWkrachten. En zwaardere molecule trekken elkaar ook harder aan.
Ik had in mijn antwoord al een slag om de arm gehouden. Als je alleen op basis van molecuulgewicht kijkt klopt het. Hier werd nl. naar gevraagd.

Maar kookpunt wordt door meerdere factoren bepaald. Zo ook de ruimtelijke struktuur. Wanneer een molecuul meer vertakt is spelen vdwaalskrachten minder een rol en is het kookpunt lager.

Wanneer alleen molecuulmassa een criterium is, is de regel hoe zwaarder hoe hoger het kookpunt.

Re: Kookpunt

Geplaatst: di 25 mei 2004, 15:33
door Muisje
Inderdaad, ik vroeg mij enkel af wat de invloed van de molecuulmassa was en bij deze is die vraag beantwoord :-)