Hoe kun je IS het beste bestrijden?

Moderators: Rhiannon, 317070

Berichten: 11.268

Re: Hoe kun je IS het beste bestrijden?

Ik las laatst een interessante theorie: Het schijnt dat die extremisten geloven dat ze niet naar de hemel gaan als ze door een vrouw worden gedood. Geen idee of het waar is, maar als dat het geval is dan klinkt het wel als een plan om straaljagers de laten besturen door pilotes (daar zijn er niet veel van, maar ze zijn er wel degelijk). Hetzelfde geldt bijv voor het drukken op de afvuurknop van een kruisraket.

Het klinkt ergens volslagen mesjogge, maarja, dat zijn die IS figuren ergens natuurlijk ook wel. Vals geloof met vals geloof bestrijden?
Victory through technology

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 3.415

Re: Hoe kun je IS het beste bestrijden?

Benm schreef: Ik las laatst een interessante theorie: Het schijnt dat die extremisten geloven dat ze niet naar de hemel gaan als ze door een vrouw worden gedood. ...
 
Kijk, de Verenigde Arabische Emiraten hebben dat dus begrepen en Maria Al Mansouri achter een van de stuurknuppels in Syrië gezet.
Hoe minder kennis, des te onwrikbaarder het oordeel.

Berichten: 11.268

Re: Hoe kun je IS het beste bestrijden?

Hebben ze dat gedaan om bovenstaande redenatie, of is ze gewoon een pilote die normaliter ook actief ingezet wordt?
Victory through technology

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 3.415

Re: Hoe kun je IS het beste bestrijden?

Geen idee, maar er wordt wel propaganda mee bedreven op o.a. Al Jazeera. Ook zijn er plannen om Hanadi Zakaria al-Hindi (Saudi-Arabische vrouwelijke straaljagerpiloot) in te gaan zetten.
 
Afghanistan en Pakistan hebben om dezelfde reden (volgens Al Arabiya) vrouwelijke piloten ingezet tegen de Taliban.
Hoe minder kennis, des te onwrikbaarder het oordeel.

Berichten: 11.268

Re: Hoe kun je IS het beste bestrijden?

Blijf me soms verbazen over die landen... Saudi arabie waar vrouwen geen auto mogen rijden maar wel met straaljagers mogen rondvliegen. Dat verzin je toch eigenlijk niet :D
Victory through technology

Berichten: 53

Re: Hoe kun je IS het beste bestrijden?

Bartjes schreef: Kortom: het is voor mij zeer de vraag of we IS door bombardementen effectief kunnen aanpakken. Zal het niet eerder contraproductief werken? Maar wat dan wel?
 
Terreur bestrijden op een westerse imperialistische manier (strikes) zal dat terreur iets indammen, maar tegelijkertijd zorgen voor een verdiepende politieke strijd in het westen, en door de terreurdreiging (van nu al dertien jaar), beginnen bevolkingen zich af te scheiden (want dat is de eigenschap als overleving in gevaar komt, Schotland en Catalonie dreigen politiek onafhankelijk te worden. Politiek, want het verloopt via de poltiek, en dan ontstaan er onafhankelijkheidsbewegingen, dus geen echte onafhankelijkheid, maar puur organisatie van een grote bevolkingsgroep)
 
Het westen moet vooral proberen weg te blijven uit het Midden Oosten (problemen kunnen alleen lokaal worden opgelost via diplomatie en bemiddeling, zonder politiek te gebruiken, dus strijdloze communicatie)
Het westen is al een paar duizend jaar betrokken in het Midden Oosten. Dit historische proces is over de eeuwen duidelijk steeds verder gaan uitdijen, het Byzantijnse rijk, het Romeinse rijk en ook Derde rijk zijn er blijkbaar uit voort gekomen, daarvoor zijn er nooit zulke imperia in Europa geweest. Het moet dus zijn gekomen toen de Europaan zichzelf richting het Midden Oosten bewoog.
Terreur stopt pas als je er niet in strijd tegen gaat, op geen enkele manier. Maar dan is de gedachte, moeten wij ons laten terroriseren, of onder druk zetten door terreur? Tot op heden is er in Europa nog geen ISIS achtige situatie, dus dan zijn het de beelden die de mensen vooral bang maken.
 
Europa/het westen moet zich vooral terugtrekken uit het Midden Oosten. Maar doordat Amerika ook niet leert van zijn verleden (vooral Vietnam), worden andere machten en politiek onder druk gezet om mee te strijden (men is altijd op zoek naar een coalitie, dus naar strijd)
Je vraag je af wat hardnekkiger is, de terreur van ISIS of de psychologische druk via de politiek (zelfs via diplomatie, want men gebruikt inmiddels politiek) Want politiek is duidelijk een middel om poppentjes onder druk te zetten en ook om bevolkingen in doorlopend in strijd te houden en/of te brengen.
Er is al meer dan een eeuw politiek en sindsdien is er doorlopend een (veelal onzichtbare) strijd gaande, het is die strijd die eerst zal moeten stoppen voordat de terreur zal stoppen, want de politiek is overal aan het verdiepen momenteel (je ziet onafhankelijkheidsbewegingen en extreem rechts weer toenemen in het westen, dat zorgt alweer voor oppositie, dus meer strijd en nieuwe bewegingen), omdat het een het gevolg is van het andere.
 
Het is niet simpel om terreur te stoppen, maar wel mogelijk als je de juiste kennis bezit als bevolking.
Bombardementen gaan terreur dus niet op de lange termijn verminderen, dat hebben ze ook niet gedaan na de strikes tegen de Taliban na 9/11. Die bombardementen zijn duidelijk de oorzaak waarom ISIS is ontstaan (gevaar en angst is toegenomen in het Midden Oosten)
Je weet dus dat ISIS leden heel erg bang zijn, vandaar dat zij zo gruwelijk terugslaan, want een groep in diepe angst maakt rare sprongen in het nauw (de doorlopende druk westen)

Berichten: 567

Re: Hoe kun je IS het beste bestrijden?

IS verslaan, is ook de koran ontkrachten.
De koran zet namelijk "wel" aan tot geweld,
en dit in tegenstelling tot wat sommige moslims en niet-moslims, heden beweren voor de camera.
http://rechtsactueel.com/2015/01/12/koran-roept-op-23-plaatsen-op-tot-oorlog-tegen-de-niet-moslims/

Berichten: 11.268

Re: Hoe kun je IS het beste bestrijden?

Wanneer je dit vaststelt word je standaard overladen met voorbeelden van andere godsdiensten die zich ook aan geweld te buiten gegaan zijn. Dergelijke voorbeelden doen echter niets af aan het boven vastgestelde probleem.
Dat is inderdaad het punt. Je kan na observatie van de koran stellen "ja, maar de bijbel doet precies hetzelfde". Dat kan in enige mate waar zijn, maar maakt het nog steeds geen goed idee om mensen te vermoorden omdat ze niet in hetzelfde geloven. Christenen hebben in het verleden absoluut misdaden tegen de menselijkheid verricht, maar doen dat nu nauwelijks meer, en dat is an sich best interessant.

Feitelijk hebben christenen goeddeels ook humanistische grondrechten overgenomen. Ze kunnen best walgen van zaken als homosexualiteit, maar maken de keuze zich daar verre van te houden, maar niet over te gaan tot het mishandelen of zelfs doden van homosexuelen. Ook zie je vrijwel nooit dat christenen tegenwoordig iemand doden wegens het verlaten van het geloof of iets dergelijks.

Het lijkt er een beetje op dat vrijwel alle grote godsdiensten inmiddels een soort "leven en laten leven" concept hebben opgepakt, behalve islam. Waarom dat zo is is mij echter ook niet helemaal duidelijk. Het zou kunnen dat het komt omdat islam een relatief jonge religie is, maar ik vermoed dat het fundamenteler is.
Victory through technology

Berichten: 11.268

Re: Hoe kun je IS het beste bestrijden?

Logischer zou zijn dat het respect voor godsdiensten zou verminderen, maar zo werkt dat in onze wereld niet.
Logica en religie mengen helaas vaak niet al te best.

De vraag is natuurlijk ook hoe je reageert op zo'n incident: is dat gevolg van islam, of van religie in het algemeen?

Het antwoord erop is denk ik niet zo gemakkelijk te geven. Vrijwel al het religieuze geweld vandaag de dag heeft met islam van doen, en eerlijkgezegd zie ik het niet zo snel gebeuren dat een christen, hindu of boeddhist een kluitje mensen overhoop schiet omdat ze een grapje maken over hun god of profeet. Daarnaast is het ook nog zo dat mocht zoiets wel gebeuren de geloofsgenoten van die persoon de daad openlijk afkeuren.

Voor de oplossing maakt het wellicht niet zoveel uit: Secularisatie lijkt me het beste middel, de vraag is alleen hoe je het voor elkaar krijgt. Het idee dat welvaart secularisatie helpt klopt voor een deel, maar je ziet bijvoorbeeld wel dat amerikanen veel geloviger zijn dan west-europeanen met een vergelijkbaar welvaartsnivo.
Victory through technology

Gesloten