Roetaanslag door onvolledige verbranding van hout

Moderators: ArcherBarry, rwwh

Reageer
Berichten: 7

Roetaanslag door onvolledige verbranding van hout

Bij onvolledige verbranding onstaat roet; koolstof ( C ) en wat polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Wanneer je een houtkachel aansteekt zie je dit als zwarte aanslag ontstaan op het glas van de kachel. Tot zo ver is het me duidelijk. Maar dan, als de kachel warmer wordt, verwijnt de aanslag weer en wordt het glas weer helder. Je ziet hetzelfde gebeuren bij de achterwand van een opehaard. Hoe komt dat? Wat gebeurt daar?
 
Ik dacht eerst dat het roet alsnog verbrandt, maar roet is toch niet brandbaar? Is de zwarte aanslag dan niet alleen maar pure koolstof, maar bestaat het ook uit materiaal dat bij hogere temperaturen alsnog verbrandt? Of is het misschien gewoon een natuurkundig verschijnsel, zit het roet zo los dat het weer van het ruitje afwaait en er als het warm genoeg is geen nieuwe koolstof ontstaat? Dat laatste lijkt me onwaarschijnlijk. Het patroon van op de achterwand van een haard (zie bijlage) doet vermoeden dat het weldegelijk met de temperatuur te maken heeft.
 
Edit: Mijn aanname dat roet (koolstof) niet brandbaar is is natuurlijk gewoon onjuist... Ik bedenk me net dan men hout juist verkoolt om er bijvoorbeeld op te barbecuen. Deze houtskool is waarschijnlijk voornamelijk koolstof. En na verbranding blijft er slechts wat witte/grijze as over. Waarschijnlijk het residue uit het houtskool dat geen pure koolstof was. Stom dat ik daar niet aan dacht. Men stookte vroeger natuurlijk ook allemaal op steenkool, koolstof.
 
Dus, de roetaanslag is gewoon koolstof en het koolstof verbrandt als het warm genoeg wordt tot CO en/of CO2.
Bijlagen
7754bebd878e3b892d7ffe5b07d16baf14ed3b34.jpg
7754bebd878e3b892d7ffe5b07d16baf14ed3b34.jpg (61.58 KiB) 25 keer bekeken

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Berichten: 1.753

Re: Roetaanslag door onvolledige verbranding van hout

Denk dat die "zwarte aanslag" eerder teer(achtig) is en dat kan verdampen en oplossen enz. Als je goed kijkt, zie je als eerste bruine aanslag, die steeds donkerder kan worden, tot zwart aan toe. Maar niet alles wat zwart is, is koolstof (roet).   
LiA

Reageer