Oorsprong naam Ceylon(Sri Lanka)

Moderator: Rhiannon

Reageer
Berichten: 3

Oorsprong naam Ceylon(Sri Lanka)

Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van de naam Ceylon, nu bekent onder de naam Sri Lanka. Na een bezoek aan mijn opa kwamen we na vakantie verhalen op een wereldkaart waar Ceylon op vermeld staat en wij wisten dat dit Sri Lanka is maar de oorsprong van deze naam word op veel manieren uitgelegd alleen geen van deze is na te gaan of klopt ter wijl ons een geheel onbekende maar goed te beargementeerde en veel logischere theorie te binnenschoot die volgt: in de tijd rond de goude eeuw is Ceylon een belangrijk scheepsvaard punt en herkenningspunt geworden voor (zeil) schepen. Na het zien van een oude kaart werd Ceylon aangegeven als: "Zeyl aan (punt)" wat betekent: zeil aan (punt) na de loop van tijd word er veel verroverd en worden er in vele verschillende landen kaarten gemaakt van Azië en de rest van de wereld. Door dat dit een ontzettend belangrijk punt was werd dit groot geschreven en bij het maken van nieuwe kaarten en het mondeling doorgeven van informatie en leren van talen in Ceylon/Sri Lanka (dit waren binnenlandse talen, engels, portugees en Nederlands) is dit vervormd naar de officiele naam van dit land/eiland. Het staat ook op verschillende manieren geschreven (4 net als de talen) Ceylon (overigens ook de laatste heersers, Engels) Seylan, Zeylan, Seylon wat allemaal afstammende namen zijn van zeil en aan. Hiermee is dus de oorsprong vam de naam volgens ons vandaan en dit is naar onze mening ook de best beargumenteerde oorsprong. Wij horen graag jullie mening!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Gebruikersavatar
Berichten: 658

Re: Oorsprong naam Ceylon(Sri Lanka)

Op https://en.wikipedia.org/wiki/Names_of_Sri_Lanka zegt wikipedia:
 
"Ceylon, Serendip and related names[edit]
The name Ceylon has a complicated history going back to antiquity. Deriving from the Old-Tamil word Cerentivu which means literary "Island of Cheras", a dravidian term for nagas meaning "hill",[5] the Island was through the word Cerentivu known by the Roman as Serendivis and by the Arabs as Serendip.[6][7] From this, the Greeks called the island Sielen Diva.[8][9] From the word Sielen, many European forms were derived: the Sinhalese : Sinhalee Latin Seelan, Portuguese Ceilão, Spanish Ceilán, French Selon, Dutch Zeilan, Ceilan and Seylon, and of course the English Ceylon. Ptolemy called the Island Salike, and the inhabitants Salai.[10]
 
Sri Lanka have was also been known as Helabima. Helabima means "Land of Helas", which is a name that Sinhalese are called. Siṃhāla is attested as a Sanskrit name of the island of Ceylon (Sri Lanka), comparatively late, in the medieval Bhagavata Purana and Rajatarangini, but it must date to antiquity because of its reflection in the names for the island in Greco-Roman geography. The name is sometimes glossed as "abode of lions", and attributed to a supposed former abundance of lions on the island.[11]"
 
Misschien kun je in bronnen [8] en [9] meer info vinden?

Berichten: 3

Re: Oorsprong naam Ceylon(Sri Lanka)

Die verhalen lijken allemaal eigenlijk een wanhoopskreet. Het gaan allemaal te weinig in de details en geven geen redenen van betekenissen van de benamingen. Elk verhaal verschilt en niks komt overeen. Er worden oorsprongen uit sanskriet, arabisch en binnenlandse talen genoemd waarbij eigenlijk niks overeen komt met de oorsprong. Naar mijn idee hebben mensen te moeilijk gedacht aangezien in deze tijd dit in elke taal zeil aan betekende zo niet hier van afgelijd is. Er is nooit een rede geweest om het Ceylon te noemen en door mondelingen verspreiding en misverstanden komt het eigenlijk als een puzzel terecht. Deze bronnen geven wel een beetje deze trant aan maar zijn weer naar betekenissen gaan zoeken ter voor de benaming dit al aangegeven stond als: Seyl an. Wij hebben verschillende theorieën bekeken alleen met deze viel alles op zijn plek. Ook al is dit voor ons eigenlijk al bijna definitief. Blijven meningen verschillen en horen wij daarom graag persoonlijke meningen die vooral vertellen of je het eens bent en zo niet? wat is jullie theorie?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 3.414

Re: Oorsprong naam Ceylon(Sri Lanka)

Tja, zo kan ik ook wel een theorie bedenken: "Ik vind dat dit mij het meeste aanspreekt, dus is het zo". Maar bewijzen ontbreken en dat is nou juist wat het wetenschapsforum wil, bronnen onderzoeken en daaruit de bewijzen halen. Waarom moet het woord Ceylon per se uit het Nederlands komen. Het is volgens mij veel logischer dat het afkomstig is uit het Sinhalees of zelfs het Grieks.
 
Deze halstarrigheid doet mij denken aan Willem Hietbrink die in zijn boek "Kwispelen met Taal" beweerde dat alle talen uit het Limburgs voortkomen. Hij baseerde zich hierbij op de taaltheorieën van Becanus, die verklaarde dat Adam en Eva in het Aardse Paradijs Antwerps spraken.
‘Kwispelen’ is volgens Hietbrink een verbastering van ‘ik-wil-spelen’. Sigaret komt van ‘zuig-er-uit’. En paparazzo is eigenlijk ‘papier-rotzooi’.
Hoe minder kennis, des te onwrikbaarder het oordeel.

Reageer