Rhesusfactor

Moderator: anusthesist

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 305

Rhesusfactor

Het is bekend dat antistoffen tegen de rhesusfactor (rhesusantagonisme) de rode bloedcellen van een ongeboren RH+ kind afbreken.
Dit gebeurt tegenwoordig niet meer, omdat de moeder een anti-D injectie krijgt.
Wanneer een moeder met antistoffen tegen de resusfactor een Rh- meisje verwacht, dan kunnen de antistoffen in het bloed van het meisje terecht komen. Met dit kind is niets aan de hand. Als dit meisje echter later een Rh+ kind verwacht, dan breken de sluimerende antistoffen de rode bloedcellen van het Rh+ kindje af. 
Correct?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Berichten: 3

Re: Rhesusfactor

Dit is niet correct. Wanneer antistoffen in de bloedbaan terecht komen spreken we van passieve immunisatie. Na verloop van tijd zullen deze antistoffen zijn afgebroken. Doordat het immuunsysteem geen contact met het pathogeen Rh+ heeft gemaakt zal er ook geen geheugen opgebouwd worden en zullen er later geen antistoffen gemaakt worden. Kortom, er worden alleen antistoffen gemaakt door iemand met Rh- wanneer er bloedcontact heeft plaatsgevonden.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 6.044

Re: Rhesusfactor

Zoals donbio zegt blijven die antistoffen niet 20 jaar in het bloed rondzwerven:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1496261/
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Berichten: 9

Re: Rhesusfactor

Sluit ik me bij aan maar vermoedelijk zullen die antistoffen bij ontwikkeling in het beenmerg altijd een plaats innemen in de stamcel.En bij imuunsysteem in ontwikkeling een foutje geven op langere termijn...

Reageer