Remifentanil en borstvoeding

Moderator: anusthesist

Reageer
Berichten: 2

Remifentanil en borstvoeding

Waarom is het advies om binnen 24uur na toediening van remifentanil geen borstvoeding te geven als de halfwaardetijd maar 3 tot 10 minuten is?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 6.044

Re: Remifentanil en borstvoeding

Halfwaardetijd zegt niets over of een medicijn nog in het lichaam aanwezig; het zegt alleen iets over hoe snel het geklaard wordt door de nieren. De vuistregel is dat na 4 tot 5 halfwaardetijden het medicijn geklaard is uit het bloed als functie van het natuurlijk logaritme waardoor je geen significant effect van het medicijn meer verwacht.

Maar na 5 halfwaardetijden kan het medicijnen nog wel opgeslagen zijn in bepaalde weefsels. Vandaar dat zeer lipofiele medicijnen kunnen accumuleren in het vetweefsel wat dan uiteindelijk langzaam weer in het bloed terecht komt en nog een zeer minimaal effect kan uitoefenen (echter niet significant omdat de bloedconcentratie ruim onder de therapeutische waarde zit).

Nu is het ironische dat Remifentanil NIET accumulereert hehe, maar bovenstaande is sowieso goed te weten.

Hier vind je je antwoord:

https://www.drugs.com/breastfeeding/remifentanil.html
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Berichten: 11.504

Re: Remifentanil en borstvoeding

Wellicht heeft het vooral te maken met over-ijverige veiligheidsmarges? Of het heeft van doen met gebruikelijke narcotica om bewusteloosheid te handhaven. 
 
En in deze tijd mag ik me toch wel afvragen: betreft het hier medisch voorgeschreven of recreatief gebruik?
Victory through technology

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 6.044

Re: Remifentanil en borstvoeding

Voorgeschreven medicatie kun je natuurlijk ook recreatief gebruiken, het één sluit het ander niet uit. Nog sterker, dat zie je bij opiaten heel erg veel.

En Remifentanil van 'de straat' kopen? Zal vast wel een paar keer per jaar gebeuren, maar dat spul werkt zo kort, dat het haast geen recreatieve waarde heeft omdat je iets van 5 minuten 'high' bent en het kan alleen intraveneus gegeven worden. Kun je nog 'beter' voor Fentanyl gaan (praktisch elke andere opiaat eigenlijk): niet veel zwakker dan Remifentanil, is goedkoper, veel toegankelijker en werkt veel langer.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Berichten: 2

Re: Remifentanil en borstvoeding

Dus als ik het goed begrijp zijn neonaten bijzonder gevoelig voor de effecten van narcotische analgetica, waaronder remifentanil en omdat er onvoldoende evidence beschikbaar is over het gebruik van remifentanil tijdens de lactatieperiode is er een (ruime) veiligheidsgrens gesteld van 24 uur. (Dit wordt echter in de praktijk niet altijd nagestreefd).

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 48.394

Re: Remifentanil en borstvoeding

Opmerking moderator

afdrijvende discussies aangaande mogelijk ander gebruik dan als pijnstiller afgesplitst naar 
http://www.wetenschapsforum.nl/index.php/topic/202302-pijnstillers-of-drugs/?p=1077916
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Reageer