sociaal democraten versus socialisme.

Moderators: Rhiannon, 317070

Reageer
Berichten: 1

sociaal democraten versus socialisme.

Ik ben zelf lid van de SP.a en wil mezelf daarin een socialist noemen, maar zeker geen sociaal democraat.
Is er een verschil tussen socialisme en sociaal democratie?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Gebruikersavatar
Berichten: 4.041

Re: sociaal democraten versus socialisme.

Waarom zou iemand die kennelijk zelf het verschil niet weet tussen de betekenis van de termen socialisme en sociaal democratie zichzelf wel een socialist willen noemen maar zeker geen sociaal democraat?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 3.419

Re: sociaal democraten versus socialisme.

Socialisme: politieke maatschappijvorm gebaseerd op gelijkheid, sociale rechtvaardigheid en solidariteit, maar ook een verzamelnaam voor politieke en ideologische stromingen die naar een dergelijke maatschappij streven.
 
Sociaaldemocratie: parlementaire variant van de socialistische beweging, die via verkiezingen en staatsgeleide hervorming tot een egalitaire maatschappij wil komen.
 
De twee termen worden vooral in West-Europa door elkaar gebruikt, hoewel socialisme een breder begrip dat ook buitenparlementaire linkse stromingen omvat.
Hoe minder kennis, des te onwrikbaarder het oordeel.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 6.044

Re: sociaal democraten versus socialisme.

Een veel voorkomende misvatting bovendien is dat er maar één soort socialisme is: socialisme.

Socialismes, is een betere term, want het socialisme kent vele substromingen. In de VS bijvoorbeeld denkt ongeveer de helft van de bevolking dat we nog tijdens de Koude Oorlog leven en zijn ze in Rusland allemaal communisten (communisme is dus zo'n stroming die óók weer substromingen heeft: Marxisme, (Marxisme-)Leninisme, Stalinisme, Maoïsme etc.)

Ik haal gekscherend de VS aan omdat ze werkelijk waar alles op één hoop gooien (links = liberaal = socialistisch = communistisch). De Koude Oorlog die iedereen nog fris in het geheugen staat en de verheerlijking van het kapitalisme is daar onder andere debet aan. Een combinatie denk ik zelf van een gebrek aan goed uitverdiept onderwijs en onbewust via de leraren van nu die de kinderen waren van toentertijd de volwassen bevolking.

Dus als je socialistisch bent, kun je het beste voor jezelf uitdiepen met welke stroming in het socialisme je de meeste affiniteit hebt. Dat geldt overigens voor alle politieke stromingen, ook aan de rechter kant van het politieke spectrum. Helemaal als je met personen uit andere landen, zoals de VS, een politieke discussie aangaat.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Reageer