Baankans Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Reageer
Berichten: 1

Baankans Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Ik rond mijn MLO Biotechnologisch analist niveau 4 opleiding eind juni af. Begin juli ontvang ik mijn diploma. Nu zit ik al een enige te twijfelen om door te studeren naar het HLO (Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek) of een totaal andere HBO studie te doen.
 
Ik vind het erg leuk om in het laboratorium te werken, maar ik vraag mij af of er wel veel werk is in het laboratorium als HLO analist. Ik heb voor mijn MLO opleiding twee langdurige stages gelopen bij verschillende laboratoria. Daar werkte de meeste analisten via een uitzendbureau en mochten geen vast contract. Een kennis van mij werkt al 35 jaar in een laboratorium als HLO analist. Zij zegt dat door de automatisering er over een aantal jaar nog maar heel weinig of zelfs geen HLO analist banen zijn in het laboratorium.
 
Hierdoor twijfel ik erg of het HLO wel een verstandige keuze is wat betreft baankans. Ik wil sowieso nog een HBO studie doen, dus werken met mijn MLO diploma zit er niet in.
 
Wat is jullie kijk hierop? Of heeft iemand ervaring met het zoeken naar een baan in het laboratorium wereldje?
 
 

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.289

Re: Baankans Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Ik zou zeggen: luister naar je kennis.
 
Bovendien: wat doe je de hele dag als je analist bent? 
Andermans monsters analyseren?
Dag na dag, jaar na jaar?
 
Het lijkt me een zeer beperkt soort werk waar je na een paar jaar op uitgekeken bent.
 
Als je er slim genoeg voor bent, en je wilt iets met chemie, kunt je beter HBO Chemie of HBO Chemische Techniek studeren. Dan krijg een veel bredere opleiding met veel meer mogelijkheden en bovendien kans op werk met veel meer diepgang. Je kunt dan alsnog kiezen voor laboratoriumwerk, eventueel als analyst, maar je kunt ook lab werk doen op gebied van synthetische chemie, biochemie, whatever. Of werk in bedrijven, of werk op een ingenieursbureau, of ........ (te veel om op te noemen).
 
Bedenk ook dat tegen de tijd dat je afgestudeerd bent aan HLO of HBO (of wat dan ook) je jaren ouder bent en je interesses behoorlijk veranderd kunnen zijn. Kies daarom beter een zo breed mogelijke opleiding en specialiseer niet nu al. En zoals je kennis al waarschuwde: de ontwikkelingen gaan snel dus zorg dat je van vele markten thuis bent.
Wordt geen one trick pony.

Gebruikersavatar
Berichten: 8.493

Re: Baankans Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Lastig om te zeggen. Zelf heb ik ook de HLO opleiding doorlopen, om vervolgens nog een master en PhD te doen. In de biomedische akademische wereld zie je mensen als HLO analist als onderzoeks assistent aan de bak komen. Wat dit precies inhoudt kan per lab ontzettend verschillen. In het ene lab kan het zijn dat je de zaken een beetje op de rails houdt, bestellingen plaatst en de onderzoekers ondersteunt, terwijl je in een ander lab je eigen onderzoek (mogelijkerwijs aangestuurd door de PI) doet.
"Meep meep meep." Beaker

Berichten: 2

Re: Baankans Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Dit is inderdaad lastig te zeggen omdat het een erg brede opleiding is.
Momenteel ben ik zelf bezig met afstuderen (Vrijdag is mijn verdediging).
Ikzelf wil in de diagnostiek aan het werk, en dan met name de medische microbiologie.
Dit is vrij specifiek en daarom is de kans op een baan natuurlijk kleiner.
Daarnaast is het waar dat steeds meer handelingen geautomatiseerd worden maar waar apparaten staan moeten mensen aanwezig blijven voor bediening en onderhoud etc.
Daarnaast kun je na je opleiding (zoals wouter aangeeft) verder studeren om onderzoek te doen (of direct aan het werk gaan in de onderzoekswereld) maar ik heb hier geen ervaring mee omdat mijn stages beide op een medisch microbiologie lab waren.
Ik weet dat mensen bij mij op school (Saxion enschede) in het eerste jaar nog wel eens switchen van Chemie naar BML of andersom.
 
Het is een leuke opleiding als je veel over het menselijk lichaam en de processen in het menselijk lichaam wilt leren.

Gebruikersavatar
Berichten: 8.493

Re: Baankans Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Of het een leuke opleiding is maakt bot gezegd weinig uit als je hier niet een goede baan mee kan krijgen. Wat ik mensen in een dergelijke situatie altijd vraag is wat ze voor baan willen doen. Vervolgens zou je dan een zo breed mogelijke opleiding kiezen waarmee je dit beroep kan uitoefenen. Zodoende zit je altijd relatief veilig wat baankansen betreft.
"Meep meep meep." Beaker

Berichten: 2

Re: Baankans Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Ben ik het helemaal mee eens, wilde alleen mijn ervaring delen, was niet nodig geweest.
 
Ook BML is een brede opleiding, het is alleen de vraag of je later in de biologie/medische wereld of chemische/biologische terecht wilt komen. Bij BML ligt de nadruk wat meer op het onderzoeken en bij Chemie op ontwikkelen maar heb met die opleiding geen ervaring dus kan daar niks over bevestigen.
 
Qua baankans ligt het er maar net aan wat je wilt, onderzoeksgroepen genoeg. Maar als je je specialiseerd op een bepaald onderwerp betekend dit dat er minder banen zijn maar je hebt wel een grotere kans dat je aangenomen wordt.

Reageer