kooktechnieken en hulpmiddelen
Moderator: Rhiannon
- Berichten: 7.463
Re: kooktechnieken en hulpmiddelen
Zo'n groot mes heb al eens gekocht maar gebruik niet vaak. Ik ben daar nog wat huiverig voor.
Uien met tomaat eet ik wel heel veel bijvoorbeeld op de macaroni. Maar vaak is de ui dan toch niet helemaal gaar, want niet fijn genoeg gesneden. Vandaar.
Uien met tomaat eet ik wel heel veel bijvoorbeeld op de macaroni. Maar vaak is de ui dan toch niet helemaal gaar, want niet fijn genoeg gesneden. Vandaar.
- Moderator
- Berichten: 5.238
Re: kooktechnieken en hulpmiddelen
practice makes perfect, dat is het enige dat ik kan zeggen
en zorg voor een goed scherp mes. botte messen geven de meeste ongelukken omdat deze weg glijden richting een vinger
en zorg voor een goed scherp mes. botte messen geven de meeste ongelukken omdat deze weg glijden richting een vinger
- Moderator
- Berichten: 8.166
Re: kooktechnieken en hulpmiddelen
Je handen, een scherp mes en oefening. Die zogenaamd handige keukenhulpen voor uien snijden zijn helemaal prut.
- Berichten: 4.320
Re: kooktechnieken en hulpmiddelen
Mij is wel eens verteld (of het waar is weet ik niet)
Dat het uitmaakt of je er eerst de bovenkant of de onderkant van af snijdt.
Van de boven kant zou de geur sterker zijn omdat het een verdediging van de ui is.
Met het mes snijdt ik ze bijna nooit.
Ik heb twee apparaten daarvoor die stroomloos werken en twee elektrische.
De keus wordt gemaakt op grond van hoeveelheid en de gewenste vorm.
PS.
Ik heb wel eens geprobeerd ze door de patatsnijder te duwen, dat was geen groot succes.
Dat het uitmaakt of je er eerst de bovenkant of de onderkant van af snijdt.
Van de boven kant zou de geur sterker zijn omdat het een verdediging van de ui is.
Met het mes snijdt ik ze bijna nooit.
Ik heb twee apparaten daarvoor die stroomloos werken en twee elektrische.
De keus wordt gemaakt op grond van hoeveelheid en de gewenste vorm.
PS.
Ik heb wel eens geprobeerd ze door de patatsnijder te duwen, dat was geen groot succes.
- Moderator
- Berichten: 4.361
Re: kooktechnieken en hulpmiddelen
Ik heb geen zin in uien snijden; ik krijg last van tranende ogen. Dus of ik laat het door mijn schoonzoon doen of ik koop ze gesnipperd.
Contra principia negantem disputari non potest.
- Berichten: 7.463
Re: kooktechnieken en hulpmiddelen
Ik wist niet dat ze ook gesnipperd te koop zijn.
- Berichten: 4.320
Re: kooktechnieken en hulpmiddelen
Dat is ook niet overal zo.
Nadeel is dat de houdbaarheid veel korter is.
- Moderator
- Berichten: 8.166
Re: kooktechnieken en hulpmiddelen
.Ik wist niet dat ze ook gesnipperd te koop zijn
Bij de twee grootste grutters in ons land zeker wel (tenzij je een erg kleine afdeling met heel bescheiden assortiment hebt). Te vinden in een plastic zakje tussen de gekoelde groenten.
- Berichten: 17.659
Re: kooktechnieken en hulpmiddelen
Klopt, die zijn zeker te koop maar zelfs ongeopend veel korter houdbaar en zeker eenmaal geopend moet je het binnen een dag of 2 echt wel opmaken.
Daarnaast zijn de kosten schrikbarend hoger. Van minder dan een euro per kilo ongesneden naar 2,5 euro voor een half pondje gesnipperd.
Daarnaast zijn de kosten schrikbarend hoger. Van minder dan een euro per kilo ongesneden naar 2,5 euro voor een half pondje gesnipperd.
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -
- Jimi Hendrix -
- Moderator
- Berichten: 8.166
Re: kooktechnieken en hulpmiddelen
Ja, inderdaad naar verhouding ziek duur.
- Berichten: 7.463
Re: kooktechnieken en hulpmiddelen
Ik ga het de volgende keer eerst voorzichtig volgens de video met het grote mes proberen.
- Berichten: 1.605
Re: kooktechnieken en hulpmiddelen
Ik weet niet welk je mes je hebt. Een demi-chef zoals in video heeft een breed lemmet. Deze worden gebruikt in keukens.
Zo kan het lemmet steunen langs de de hand met ingetrokken vinger toppen met de duim erachter. Het werken met een demi-chef is in het begin onhandig qua grootte en ongelukjes kunnen/zullen gebeuren. Hoe contact te houden met de vrije hand en contact met snijplank (niet zwevend gebruiken!).
Misschien is het handig eerst de standaard methode te leren hoe men een UI snijdt. De gangbare methode is volgens het videotje. Dat is de methode geoptimaliseerd voor: veiligheid, kwaliteit en snelheid. Kleine variaties bestaan er.
Neem eerst een mes waarmee je een beetje bekend bent. Je springt ook niet in het diepe zonder les of drijvertjes.
Het werken met een mes is in iedergeval veiliger dan een mandoline. Daar heb ik mensen hun vingertopje mee zie afsnijden Mandoline.
Zo kan het lemmet steunen langs de de hand met ingetrokken vinger toppen met de duim erachter. Het werken met een demi-chef is in het begin onhandig qua grootte en ongelukjes kunnen/zullen gebeuren. Hoe contact te houden met de vrije hand en contact met snijplank (niet zwevend gebruiken!).
Misschien is het handig eerst de standaard methode te leren hoe men een UI snijdt. De gangbare methode is volgens het videotje. Dat is de methode geoptimaliseerd voor: veiligheid, kwaliteit en snelheid. Kleine variaties bestaan er.
Neem eerst een mes waarmee je een beetje bekend bent. Je springt ook niet in het diepe zonder les of drijvertjes.
Het werken met een mes is in iedergeval veiliger dan een mandoline. Daar heb ik mensen hun vingertopje mee zie afsnijden Mandoline.
- Berichten: 4.320
Re: kooktechnieken en hulpmiddelen
Er is een alternatief:Professor Puntje schreef: ↑di 02 nov 2021, 06:57 Ik ga het de volgende keer eerst voorzichtig volgens de video met het grote mes proberen.
De (oude) Chinese methode, die snijden geen groenten en dergelijke maar hakken het.
- Berichten: 1.605
Re: kooktechnieken en hulpmiddelen
Met een Chinees hakmes werken wil ikzelf nog graag leren. Maar dat vergt wel meer training Chinees Keukenmes .
Met de brede platte kant kan je ook goed knoflook pletten bijvoorbeeld of noten/harde vruchten kraken. Echter met een Chinees hakmes is het moeilijk choppen je hebt:
1) minder/geen steun/contact snijplank (de snijdende zijde is erg recht t.o.v. een demi-chef).
2) Steun vinden aan vrije hand is moeilijker je hebt een vrijheidsgraads meer.
Stuk risico voller als: ff choppen zoals ik het interpreteer.
De demi-chef is een goed doordacht mes.
Een Chinees keukenmes kopen en leren gebruiken staat nog op mijn verlanglijstje.
Als je zakken vol (tientallen honderden) uien, paprika's, vlees gesneden hebt als jarenlange bijbaantje in keukens dan krijg je een redelijk goed beeld over: do en don'ts.
Met de brede platte kant kan je ook goed knoflook pletten bijvoorbeeld of noten/harde vruchten kraken. Echter met een Chinees hakmes is het moeilijk choppen je hebt:
1) minder/geen steun/contact snijplank (de snijdende zijde is erg recht t.o.v. een demi-chef).
2) Steun vinden aan vrije hand is moeilijker je hebt een vrijheidsgraads meer.
Stuk risico voller als: ff choppen zoals ik het interpreteer.
De demi-chef is een goed doordacht mes.
Een Chinees keukenmes kopen en leren gebruiken staat nog op mijn verlanglijstje.
Als je zakken vol (tientallen honderden) uien, paprika's, vlees gesneden hebt als jarenlange bijbaantje in keukens dan krijg je een redelijk goed beeld over: do en don'ts.
- Berichten: 7.463
Re: kooktechnieken en hulpmiddelen
Dat koken doe ik er maar zo'n beetje bij dus is werken met zo'n hakmes voor mij waarschijnlijk niet weggelegd.