Pagina 1 van 53

kooktechnieken en hulpmiddelen

Geplaatst: ma 27 nov 2017, 08:58
door Professor Puntje
Het breken van een ei gaat mij (nog) niet goed af. Heeft er iemand tips?
 
Verder zag ik dat er een gereedschap (een soort van tang) is ontwikkeld om een ei te breken:
 

 
Heeft iemand daar ervaring mee? Werkt dat ding goed?

Re: kooktechnieken en hulpmiddelen

Geplaatst: ma 27 nov 2017, 13:16
door Ger
Ik ken het apparaat niet, maar het ziet er hopeloos ingewikkeld uit voor een basishandeling... Eitje tikken is voor mij heel simpel: halverwege het ei en dan op de rand van de pan of kom. Niet té hard natuurlijk, gewoon genoeg om de schaal open te breken. Verder met de hand openvouwen.

Wil je de dooier ook scheiden of is dat niet nodig?

Re: kooktechnieken en hulpmiddelen

Geplaatst: ma 27 nov 2017, 13:45
door klazon
Het grootste ongemak van dat apparaat is dat het lastig af te wassen is.
Ik tik een ei ook op de rand van de pan. Snap niet wat daar zo moeilijk aan is.

Re: kooktechnieken en hulpmiddelen

Geplaatst: ma 27 nov 2017, 13:54
door Professor Puntje
Dat het ei op een rand getikt moet worden (niet te hard en niet te zacht) en daarna opengevouwen had ik al begrepen....
 
Het scheiden van de dooier is niet nodig.

Re: kooktechnieken en hulpmiddelen

Geplaatst: ma 27 nov 2017, 14:43
door shimmy
Ik ben jaren lang een te voorzichtige tikker geweest. Vaak twee keer tikken met schilletjes tot gevolg. Nu tik ik in keer goed door en gaat het veel beter. Niet te zacht dus!!

Re: kooktechnieken en hulpmiddelen

Geplaatst: ma 27 nov 2017, 15:20
door Professor Puntje
Kun je aangeven wat een gunstige waarde voor h/H is?
 
ei.png
ei.png (44.76 KiB) 32279 keer bekeken

Re: kooktechnieken en hulpmiddelen

Geplaatst: ma 27 nov 2017, 15:57
door tempelier
Mij lijkt het een duur apparaat wat ook nog wat tijd vergt om het schoon te maken.
 
Dat er nooit schilvers mee gaan lijkt me sterk.
 
Voor het scheiden van de dooier heb ik een soort zeefje kostte ongeveer een euro.
 
-----------------------------------
 
Ik ben de jongste niet meer en werk nog ouderwets.
Dus een ei kapot slaan in een glas en nooit een tweede daaraan bijvoegen.
De rede is of beter was: is het een stink ei dan is niet alles bedorven.
 
Maar ik weet het wel hoor, ik ben al heel lang geen stink ei meer tegen gekomen.
 
--------
 
Oh ja nog dit, vaak is zo'n apparaat wel nuttig als er grote hoeveelheden worden verwerkt en het een stuk sneller gaat.
Dat lijkt me hier niet zo, dus is het meer een speeltje.
Ook kunnen er ganzen eieren en die eet ik ook wel eens.
Professor Puntje schreef: Dat het ei op een rand getikt moet worden (niet te hard en niet te zacht) en daarna opengevouwen had ik al begrepen....
 
Het scheiden van de dooier is niet nodig.
Yep het is niet moeilijk.
Ik heb het echter eens een kelner met een hand zien doen, dat lijkt mij te moeilijk voor me.

Re: kooktechnieken en hulpmiddelen

Geplaatst: ma 27 nov 2017, 16:21
door king nero
Professor Puntje schreef: Het breken van een ei gaat mij (nog) niet goed af. Heeft er iemand tips?
 
 
Oefening baart kunst ?  :)

Re: kooktechnieken en hulpmiddelen

Geplaatst: ma 27 nov 2017, 16:34
door Professor Puntje
king nero schreef: Oefening baart kunst ?  :)
 
Kennis is macht.
 
Goed gereedschap is het halve werk.
 
 
Maar ik vrees dat je gewoon gelijk hebt. Het zal uiteindelijk een kwestie zijn van de nodige ervaring opdoen. Hoewel ik ook graag begrijp waarom iets wel of niet werkt...

Re: kooktechnieken en hulpmiddelen

Geplaatst: ma 27 nov 2017, 18:19
door megabon
je kan ook met een mes op het midden van de schaal tikken
 
de-vrouw-breekt-een-ei-gebraden-eieren-met-mes-49156448.jpg
de-vrouw-breekt-een-ei-gebraden-eieren-met-mes-49156448.jpg (142.69 KiB) 32279 keer bekeken
 
 
 

Re: kooktechnieken en hulpmiddelen

Geplaatst: ma 27 nov 2017, 18:52
door Professor Puntje
@ megabon
 
Dat zal ik de volgende keer eens proberen. Het lijkt me dat je zo meer invloed hebt op hoe het ei breekt.

Re: kooktechnieken en hulpmiddelen

Geplaatst: ma 27 nov 2017, 19:10
door ArcherBarry
hoop dat je dan een bot mes gebruikt. Anders is het eirood i.p.v. eiwit

Re: kooktechnieken en hulpmiddelen

Geplaatst: ma 27 nov 2017, 19:13
door Professor Puntje
ArcherBarry schreef: hoop dat je dan een bot mes gebruikt. Anders is het eirood i.p.v. eiwit
 
Hm - misschien toch niet zo'n goed idee om een mes te gebruiken.

Re: kooktechnieken en hulpmiddelen

Geplaatst: ma 27 nov 2017, 19:43
door tempelier
ArcherBarry schreef: hoop dat je dan een bot mes gebruikt. Anders is het eirood i.p.v. eiwit
Of erger: Bloedrood.

Re: kooktechnieken en hulpmiddelen

Geplaatst: ma 27 nov 2017, 20:44
door klazon
Met een mes doe ik ook wel eens. Maar dan met de botte kant.