eindarteriën hebben geen anastomosen?

Moderator: anusthesist

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 305

eindarteri

De aa. cerebri: de hersenslagaderen, te weten de a. cerebri anterior, media en posterior zijn de eindarteriën naar de grote hersenen om deze van bloed te voorzien.
Er wordt gesteld, dat deze bloedvaten geen anastomosen hebben. Toch loopt de anterior in de media en de media in de posterior in elkaar over.
 
Als zodanig zijn het toch eigenlijk wel anastomosen?
Bijlagen
Schermafbeelding 2017-12-01 om 11.41.58.png
Schermafbeelding 2017-12-01 om 11.41.58.png (135.94 KiB) 29 keer bekeken

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 6.044

Re: eindarteri

Wat is je bron?

In de praktijk gaan we uit van geen anastomosen als de regel, althans geen functionele anastomosen. Er bestaat wel een hoge interindividuele anatomische variatie, waardoor het soms toch voorkomt dat een persoon met een geïsoleerd infarct in het stroomgebied van de linker a. cerebri posterior een corticale afasie krijgt (dus geen resultaat als eventuele linkszijdig thalamusinfarcf) of andersom: dat je een MRI hebt van een persoon met een volledig linkszijdig media-infarct, terwijl een deel van temporo-pariëtaal toch gespaard is gebleven en de persoon dientengevolge geen Wernicke afasie heeft als onderdeel van een meer globale afasie.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Reageer