EDTA en citraat.

Moderator: anusthesist

Reageer
Berichten: 6

EDTA en citraat.

Dag iedereen
 
Ik vraag me af waarom wordt bloed voor een bloedtransfusie van een donor afgenomen in citraat as anticoagulans en niet in EDTA? 
Dit is een vraag dat staat in een boek van de HERON-reeks Hematologie. Heeft dit iets te maken met hoe het anticoagulans werkt? Want beide maken het bloed onstolbaar en vormen hiervoor een complex met de Ca2+ionen.
 
Met vriendelijke groeten
 
SplitSecond

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Berichten: 380

Re: EDTA en citraat.

Vanuit de biologie (ik ben geen geneeskundige):
 
EDTA4- bindt zeer sterk aan Ca2+ --> CaEDTA2- (6x) en is daardoor een zeer sterke stollingsremmer. Het gevormde complex, de reactie, is onomkeerbaar. Je gebruikt EDTA als het bloed vloeibaar moet blijven (bv. voor celonderzoek).
 
Na-Citraat bindt calcium eveneens maar niet zo sterk als EDTA en de reactie is omkeerbaar, mits je extra Ca toevoegt (citraat wordt gebruikt bij bv. onderzoek naar bloedstolling en ook bij bloedtransfusie).
De juiste startdosis bij een bloedtransfusie lijkt me cruciaal. En je kan eventuele hypocalcemia dus onder controle krijgen door het bijdienen van Ca en de reactie omkeren.

Reageer