De huidige wetenschappelijke publicatie is achterhaald

Moderator: Drieske

Reageer
Gebruikersavatar
Beheer
Berichten: 5.290

De huidige wetenschappelijke publicatie is achterhaald

DaDyCNzX4AEiTuW1.jpg
DaDyCNzX4AEiTuW1.jpg (115.96 KiB) 40 keer bekeken
Nadat Gutenberg de boekdrukkunst had uitgevonden werd de drukpers vooral gebruikt om de kalligrafie in bijbels na te bootsen. Het duurde bijna 100 jaar van technische en conceptuele verbeteringen om het moderne boek uit te vinden. Een zeer lange periode waarin men de nieuwe printtechnologie had, maar deze gebruikte om de oude media te imiteren.
 
Het wetenschappelijke artikel - de feitelijke vorm ervan - is iets wat ons moderne leven mede heeft helpen vormen. Voordat het werd ontwikkeld in 1600, werden de resultaten privé gecommuniceerd in brieven, lezingen of gecombineerd in boeken. Er was geen goede mogelijkheid voor het communiceren van stapsgewijze vooruitgang. Door ruimte te maken voor artikelen over afzonderlijke experimenten of kleine technische ontwikkelingen, maakten tijdschriften de chaos van de wetenschap een stuk waardevoller. Voortgang kon gestapeld worden.
 
Wetenschappelijke methoden evolueren de laatste jaren met dezelfde snelheid als software; de meest gevraagde vaardigheid onder natuurkundigen, biologen, chemici, geologen, zelfs antropologen en onderzoekspsychologen, is kennis en ervaring met programmeertalen en "data science" -pakketten. En toch is de basis voor het communiceren van wetenschappelijke resultaten niet veranderd gedurende 400 jaar. Publicaties kunnen online worden geplaatst, maar het is nog steeds tekst, tabellen en afbeeldingen op een pagina.
 
Dit artikel in The Atlantic gaat in op wat de toekomst kan zijn...

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Berichten: 11.349

Re: De huidige wetenschappelijke publicatie is achterhaald

Eerlijkgezegd denk ik dat dit niet meer helemaal actueel is. 
 
Uiteraard zie je nog wel tabellen en grafiekjes, maar naarmate publicaties ook online beschikbaar komen, komt ook de mogelijkheid om de rauwe data te downloaden vaker beschikbaar. 
 
Het grootste probleem daarin zijn toch wel de journals - die vechten om hun positie te behouden, maar dat is een vooraf verloren strijd. Als we eenmaal tot het punt zijn gekomen dat wetenschappelijke publicaties over het algemeen kosteloos online te downloaden zijn is het maar een kleine stap om ook ruwe data daarbij ter beschikking te stellen. 
 
Bij een papieren publicatie kost ruimte geld, en zie je vooral grafieken en tabellen die zijn samengesteld uit soms duizenden datapunten. Op papier publiceren van al die data is ondoenlijk en zou journals tot gigantische boekwerken maken, maar online is het geen enkel probleem om pakweg een CSV bestand met een miljoen datapunten ter beschikking te stellen, en dat kun je met een paar seconden downloaden ook. 
 
Wat dat betreft denk ik dat de dagen van fysiek naar de universiteitsbibliotheek te gaan en daar kopietjes te maken van journals wel geteld zijn. 
Victory through technology

Reageer