Bruine vlekken na experiment

Moderators: ArcherBarry, rwwh

Reageer
Berichten: 1

Bruine vlekken na experiment

Wij hebben vandaag een experiment gedaan. Ik heb me handen gewassen maar waarschijnlijk heb ik wat gemorst. Er zitten nu bruine vlekken op mn handen.

We moesten ijzerchloride met kaliumthiocyanaat mengen. Daarna moesten we dat met 4 vaste stoffen mengen: zilvernitraat, kaliumthiocyanaat, ijzerchloride en natriumhydroxide.

Weet iemand wat deze vlekken zijn en hoe ze weg te halen?

Ik heb het al gewassen maar dat lijkt niet veel te helpen

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Berichten: 11.339

Re: Bruine vlekken na experiment

IJzerchloride en zilvernitraat zijn wel stoffen die bruine/zwarte vlekken op je huid kunnen achterlaten als je het op je vingers oid krijgt. 
 
Voor zover ik weet krijg je dat er niet gemakkelijk vanaf, in ieder geval niet met zeep of iets dergelijks. Voordeel is dat die vlekken meestal heel oppervlakkig zijn en met een week, misschien 2, gewoon verdwijnen door de voortdurende groei van je huid. 
 
Gevaarlijk is het in dit geval denk ik niet, maar leer er wel een les uit: gebruik gewoon handschoenen, als je ooit met iets gevaarlijks werkt ben je daar vast aan gewend. 
Victory through technology

Berichten: 763

Re: Bruine vlekken na experiment

Iets gelijkaardigs heb ik vroeger ook meegemaakt. De vlekken zullen vermoedelijk te wijten zijn aan het gebruik van zilvernitraat. Dergelijke vlekken zijn niet echt weg te wassen met water + zeep of een ander dagdagelijks product. Na verloop van tijd zal het verdwijnen, maar dit kan toch wel enkele dagen (op zijn minst) duren.
 
Gevaarlijk is het product niet echt.

Berichten: 1.753

Re: Bruine vlekken na experiment

Even schrobben met wat biotex en weg zijn de vlekken.
LiA

Berichten: 11.339

Re: Bruine vlekken na experiment

Biotex? Ik dacht dat dat een of ander enzymatisch wasmiddel was, wat niet zoveel zou uithalen. 
 
Mijn ervaring met dit soort vlekken is ze gewoon te laten 'slijten', je opperhuid wordt voortdurend vervangen en met een week, hooguit 2, zijn die vlekken helemaal weg. 
 
Iedereen maakt wel eens een foutje vrees ik - het is mij wel eens gelukt met ijzer-III-chloride (etsmiddel voor printplaten), en ook wel eens door geconcentreerd (rokend) salpeterzuur - handschoenen dragen is onverstandig bij het gebruik daarvan gezien die in brand vliegen als je er een paar druppels op krijgt en je ze vervolgens lastig uit krijgt, je blote vinger heb je eerder onder een stromende kraan. 
 
Van je huid is het echt met een week of 2 wel weg zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Als je het voor elkaar krijgt je nagels te stainen kan het een heel stuk langer duren.
Victory through technology

Berichten: 65

Re: Bruine vlekken na experiment

Zilvernitraatvlekken op je vingers kun je verwijderen met heel grof schuurpapier, een kaasschaaf of amputatie, afhankelijk van de grootte van de vlek. Anders lekker laten zitten en een paar maanden voor schut lopen. :D

Reageer