Bacteriofaag

Moderator: rwwh

Reageer
Berichten: 2

Bacteriofaag

Is er een connectie te leggen tussen een te lage concentratie van (verschillende) antistoffen in het bloed en een bacteriofaag?
 

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Berichten: 11.350

Re: Bacteriofaag

In sommige omstandigheden vast wel: als de faag de bacterie doodt voordat je eigen immuunsysteem daar aan toe komt zul je ook minder/geen antilichamen tegen deze bacterie ontwikkelen. Heb je een meer concrete situatie waarover je meer wilt weten?
Victory through technology

Berichten: 2

Re: Bacteriofaag

Ik bedoel eigenlijk meer dat de bacteriofaag hier de boosdoener is. Zou het kunnen dat een bacteriofaag lichaamseigen cellen aanvalt waardoor er een verlaging in de antistof concentratie ontstaat? Het gaat hier niet om 1 type antistof, maar verschillende. 

Berichten: 11.350

Re: Bacteriofaag

Dat kan niet het geval zijn: fagen zijn een soort virussen die bacterien als gastheer hebben, vaak tamelijk specifieke. 
 
Voor zover ik weet zijn er geen fagen die zowel bacteriele als menselijke cellen kunnen aanvallen. 
 
Wat wel zou kunnen is dat fagen gewenste bacterien gebruiken als gastheer en ze daarmee vernielen. Ik vermoed dat het effect daarvan op een mens iets zal zijn als een spijsverteringsprobleem, huidinfectie of iets dergelijks. Die symptomen zijn indirect - het zijn niet de fagen de de menselijke cellen vernielen, maar fagen die symbiotische bacterien schaden. 
 
Let wel dat veel bacterien in symbiose leven met de mens - wij hebben ze nodig voor diverse functies en zij vinden onderdak en voedsel in en op ons lichaam. Recentelijk inzicht toont dat een mens qua aantal cellen ongeveer even veel menselijke als bacteriologische cellen bevat. Bacterien zijn echter meestal een stuk kleiner dan menselijke, dus qua massa ben je grotendeels mens, maar als je puur zou tellen zou je meer bacterie-boot dan mens kunnen zijn. 
Victory through technology

Reageer