Homeostase na een stressreactie

Moderator: anusthesist

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 304

Homeostase na een stressreactie

Tijdens acute stress wordt het bijniermerg gestimuleerd vanuit sympathische zenuwvezels uit de hypothalamus (SAM-as). Het bijniermerg produceert adrenaline en noradrenaline. Er ontstaat een flight-fight-freezereactie.
 
Daarnaast vindt er een tragere hormonale reactie plaats via de hypothalamus-hypofyse-Bijnierschors-as (HPA-axis). Cortisol wordt geproduceerd. Cortisol stimuleert de hippocampus, waardoor je alert en gefocust bent. Bovendien wordt de 
hypothalamus geremd, waardoor een terugkeer naar de homeostase mogelijk wordt, indien de stressor is verdwenen.
 
Omdat de bijniermerg uitsluitend sympathisch geïnnerveerd wordt, zal de terugkeer naar de homeostase niet door het parasympatisch deel van het autonome zenuwstelsel plaatsvinden m.b.v. acetylcholine.
 
Hoe vindt de afname of afbraak van adrenaline en noradrenaline dan plaats?
 
 

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Gebruikersavatar
Berichten: 960

Re: Homeostase na een stressreactie

Epinephrine (E) cq. norepinephrine (NE) bevatten geen zelfregulatie via een feedback loop, anders dan veel hormonen die wel een dergelijke regulatie hebben. Echter kunnen de effecten van E/NE wel gereguleerd worden. 
 
Zodra E/NE afgegeven wordt door fusie van vesicles met het presynaptisch membraan, stroomt E/NE de synaptische spleet in en kan het daar binden aan postsynaptische receptoren. Maar de hormonen kunnen ook terug opgenomen worden in het signalerende neuron (reuptake) en daarmee weggevangen worden; daarnaast kunnen de hormonen afgebroken worden tot inactieve metabolieten door enzymen zoals catechol-O-methyl transferase (COMT) en monoamine oxidase (MAO). Zoals je waarschijnlijk weet binden E/NE aan G-protein coupled receptors, die vervolgens weer een second messenger activeren. In een willekeurig geval zou dat cyclisch AMP (cAMP) kunnen zijn, die op zijn plaats weer protein kinase A (PKA) kan activeren. Deze effectormoleculen kunnen ook gereguleerd worden. Zo kan cAMP afgebroken worden door phosphodiesterases en de actie van PKA kan tegengewerkt worden door phosphatases. 
"In biotech moet je soms dingen doen waarvan anderen zeggen dat het onmogelijk is."

Henri A. Termeer (1946-2017)

Gebruikersavatar
Berichten: 304

Re: Homeostase na een stressreactie

Beresteyn schreef:  Maar de hormonen kunnen ook terug opgenomen worden in het signalerende neuron (reuptake) en daarmee weggevangen worden; 
Oké, top! Ik neem aan, dat de reuptake ook wordt geïnitieerd via de orthosympathische vezels vanuit de hypothalamus, die geen stressor meer ervaart. Weet je ook welke neurotransmitter daar bij betrokken is?

Gebruikersavatar
Berichten: 960

Re: Homeostase na een stressreactie

Ik weet het niet zeker, maar ik heb niet het idee dat de reuptake specifiek wordt geïnitieerd. Aangezien >90% van de E/NE wordt terug getransporteerd door de norepinephrine transporter afhankelijk is van co-transport met Na+/Cl-, lijkt het meer af te hangen van concentraties in en nabij de axon terminal en de synaptische spleet.
"In biotech moet je soms dingen doen waarvan anderen zeggen dat het onmogelijk is."

Henri A. Termeer (1946-2017)

Reageer