Over verstrenggeling (entanglement).

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 14

Over verstrenggeling (entanglement).

Dag,
 
Ik volg via de populair wetenschappelijke literatuur zo af en toe wat er gaande is in de fysica. Nu is het begrip verstrengeling niet nieuw (ik geloof dat Einstein er al van wist!) maar ik kwam het weer eens tegen bij een uitleg van Leo Kouwenhoven ergens bij een podium optreden.
 
Ik vind het vreemd dat we enerzijds zeggen dat er niets sneller gaat dan het licht (en dus ook informatie niet) en tegelijk zoiets als verstrengeling accepteren. Ik krijg het idee dat we het gebruiken omdat het nu eenmaal werkt maar dat er nog steeds geen solide theorie onder licht. Ik bedoel dan het gegeven dat als een quantum eigenschap van een van twee verstrengelde deeltjes die op afstand van elkaar zijn gebracht, wordt gemeten, het andere deeltje dan onmiddellijk en zonder vertraging een tegenovergestelde eigenschap bezit. Bij spin bijv.
 
Nu vraag ik mij af of de afstand tussen die deeltjes (die wij aanbrengen) misschien een illusie is. Zomaar een idee van een leek. Kan het zijn dat de afstand die wij zien, voor de deeltjes niet bestaat?
 
Ik las dat men van plan is te proberen verstrengeling tot stand te brengen tussen een deeltje op aarde en een in een satelliet. Toch geen afstand misschien?
 
André

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Berichten: 728

Re: Over verstrenggeling (entanglement).

Hier een artikel over de eerste (heel kleine) stapjes richting een "kwantum-internet" d.m.v. verstrengeling. Er is daarbij sprake van een afstand van twee meter, kun je nauwelijks een illusie noemen want dat kun je dus meten. Maar aangezien bij verstrengeling de afstand er inderdaad niet toe lijkt te doen kun je stellen dat die deeltjes er geen probleem mee hebben. Want aangezien de effecten van een verstrengeling direct zijn zonder dat hiervoor de informatie b.v. oneindig snel zou moeten gaan wordt er gesteld dat de quantum-theory hier eenvoudig te kort schiet. Er moet dus 'iets' bestaan dat deze informatie overbrengt zonder dat de snelheidslimiet van het licht geweld wordt aangedaan.

Berichten: 14

Re: Over verstrenggeling (entanglement).

Bladerunner bedankt.
 
Verstrengeling dus echt bewezen en nog geen goede verklaring voor het feit dat het lijkt alsof informatie sneller kan gaan dan de lichtsnelheid.
 
Ik snap verder dat wij zo'n afstand bij een experiment kunnen meten. Je schrijft 'Maar aangezien bij verstrengeling de afstand er inderdaad niet toe lijkt te doen enz.' Ik bedoel (maar dat zal je wel begrepen hebben) dat het geen kwestie van 'lijken' is maar dat afstand er voor die deeltjes echt niet is. Een soort van hoefijzer waarvan de einden tegen elkaar aan zitten. Wij kijken en werken de ene kant op (de omweg) het deeltje kijkt de andere kant op en zit nog steeds bovenop het andere.
 
Lekker makkelijk filosoferen, ik weet het. Ik hoef het niet hard te maken.
 
André

Berichten: 728

Re: Over verstrenggeling (entanglement).

Verstrengeling mag dan experimenteel zijn bewezen en ook al een paar voorzichtige toepassingen hebben, begrijpen doen we het niet echt. In ieder geval niet op de manier waarop b.v. een elektron werkt in een elektronenmicroscoop.

Reageer