klap op hangende reageerbuis - behoud impuls them. energie?

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 2

klap op hangende reageerbuis - behoud impuls them. energie?

Er is een wet behoud van impuls, en die geldt ook voor vloeistofmoleculen.
 
Stel nu een reageerbuis hangt aan een draad, en bevat water.
 
Met een rubber hamer geven we er een horizontaal stootje tegen.
 
De reageerbuis slingert dan heen en weer, en komt door vooral luchtweerstand geleidelijk tot stilstand.
 
Maar de temperatuur van de vloeistof zal zijn toegenomen, de deeltjes hebben een hogere snelheid.
Maar die moeten dan dus nog steeds een impuls hebben van de klap door de hamer, want daar komt de energie vandaan. Dus er zou een blijvende kracht moeten bestaan in de oorspronkelijke richting van de stoort... Kan het zijn dat de impuls verdwijnt door extra straling?
 

Berichten: 12.262

Re: klap op hangende reageerbuis - behoud impuls them. energie?

Waarom zou de kracht niet van richting kunnen veranderen? De watermoleculen stuiteren gewoon door elkaar, en worden uiteindelijk gekeerd door de wand van de reageerbuis, mogelijk meerdere keren afhankelijk van hoe lang je er naar blijft kijken. 
 
In dit soort situaties moet je kijken waar de kinetische energie blijft: Stel je hangt die reageerbuis aan een lichte standaard en de kap is zodanig dat de hele opstelling een stukje opschuift, dan heb je een netto resulterende verplaatsing als gevolg van de klap. Maar bij een solide standaard zal de buis gewoon singeren aan de ophanging en inderdaad door luchtweerstand (en wellicht ook getijdewerking in het water) tot stilstand komen. 
Victory through technology

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.538

Re: klap op hangende reageerbuis - behoud impuls them. energie?

Michel Markengraaf schreef: de temperatuur van de vloeistof zal zijn toegenomen, de deeltjes hebben een hogere snelheid.
 
De temperatuur neemt alleen toe als alle deeltjes verschillende snelheden hebben, niet als ze allemaal dezelfde beweging uitvoeren als het zwaartepunt. Niet dat het veel uitmaakt, want de temperatuur speelt in je redenering verder geen rol, zo te zien. 

Reageer