Nut van scheikundige elementen in een smartphone

Moderators: Xenion, Olof Bosma

Reageer
Berichten: 157

Nut van scheikundige elementen in een smartphone

Ik heb ooit ergens gelezen dat een smartphone ongeveer de helft van alle elementen van de tabel van Mendelejev bevat, hetgeen niet zonder probleem is, aangezien sommige van die elementen vrij zeldzaam zijn en smartphones vanwege de beperkte grootte na hun levensduur veelal gewoon ergens in een schuif blijven liggen, dus niet gerecycleerd worden, en bijgevolg die elementen steeds zeldzamer worden. Nu is mijn vraag: kan iemand een opsomming maken van (ongeveer) alle elementen in een mobiele telefoon, liefst gerangschikt naar de hoeveelheid die ervan te vinden is in zo'n apparaat, en wat de functie van elk van die chemische elementen in het toestel is?
Wij vergoeden nooit schade veroorzaakt of veregerd door wapens of tuigen die bestemd zijn om te ontploffen door wijziging van de structuur van de atoomkern.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Berichten: 752

Re: Nut van scheikundige elementen in een smartphone

Ik denk dat niemand hier antwoord op kan geven. Wat er precies in een smartphone zit aan metalen e.d. is vast fabrieksgeheim. Ook is het zo dat vanwege strengere EU regelgeving m.b.t. zware metalen er een verschil zit tussen b.v. een iPhone bestemd voor de VS en de versie bestemd voor de EU.
 
En wat het 'zeldzamer worden' van de toch al zeldzame elementen betreft: Die naam is een beetje misleidend. Het is weliswaar zo dat ze minder voorkomen dan b.v. ijzer maar het is ook weer niet zo dat je er met een vergrootglas naar moet zoeken. Het probleem van 'zeldzaam zijn' zit hem in het feit dat deze elementen vaak gezamenlijk op de zelfde plek voorkomen en moeilijk van elkaar te scheiden zijn.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 48.346

Re: Nut van scheikundige elementen in een smartphone

Stormbeest schreef:  kan iemand een opsomming maken van (ongeveer) alle elementen in een mobiele telefoon, ..//.. en wat de functie van elk van die chemische elementen in het toestel is
dat kan google wel
https://www.google.nl/search?q=chemical+elements+in+a+smartphone&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjZ6_X62uPdAhUDPFAKHXFUALIQ_AUICigB&biw=1740&bih=853
 
inclusief waarvoor ze gebruikt worden. Een "ongeveer" beeld moet zo wel vlot te bouwen zijn. De gebruikte hoeveelheden is weer een andere zaak
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Berichten: 460

Re: Nut van scheikundige elementen in een smartphone

Bladerunner schreef: Ik denk dat niemand hier antwoord op kan geven. Wat er precies in een smartphone zit aan metalen e.d. is vast fabrieksgeheim. Ook is het zo dat vanwege strengere EU regelgeving m.b.t. zware metalen er een verschil zit tussen b.v. een iPhone bestemd voor de VS en de versie bestemd voor de EU.
 
bron? doorgaans zijn milieu-eisen in de VS strenger dan in Europa

Berichten: 445

Re: Nut van scheikundige elementen in een smartphone

Die aardmetalen zijn de reden dat een heel groot deel van de fabrieken in china staan
dat is namelijk de enigste plek waar ze gewonnen worden.

Berichten: 766

Re: Nut van scheikundige elementen in een smartphone

Bovendien is het ook zo dat deze zeldzamere elementen (ik denk bvb aan goud, gebruikt in smartphones) niet zouden gerecupereerd worden.

In België zijn er althans enkele bedrijven die gespecialiseerd zijn om deze metalen te recupereren uit gsms, of andere gebruiksvoorwerpen.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 7.414

Re: Nut van scheikundige elementen in een smartphone

dat is namelijk de enigste plek waar ze gewonnen worden
 
Inmiddels is dat wat aan het veranderen. Tot voor kort had China 95% van de wereldproductie in handen, maar dat neemt langzaam af nu de prijzen van de rare earth metals zo hoog zijn dat ook elders (lastiger delven, hogere lonen en milieu-eisen) het delven van deze stoffen economisch haalbaar wordt. Inmiddels is het Chinese aandeel ongeveer 80%. Ook Rusland, Vietnam, India, Brazilië en Australië (sterke groei in productie) hebben grote voorraden.
 
Verwacht wordt dat er nog veel onontdekte voorraden zijn. Zo is er vrij kort geleden op de zeebodem bij Japan een grote voorraad aangetroffen, maar delven daarvan is nu nog kostbaar.
Motus inter corpora relativus tantum est.

Berichten: 752

Re: Nut van scheikundige elementen in een smartphone

druipertje schreef:  
bron? doorgaans zijn milieu-eisen in de VS strenger dan in Europa
Dat heb je dan mis. De EU is al jaren erg streng met zijn milieunormen. Zo moest Apple in 2006 enkele producten van de EU markt halen i.v.m. strengere regelgeving. In landen buiten de EU mochten ze nog wel verkocht worden. Apple moest toen voor de EU markt een aangepaste versie maken van o.a. zijn webcam. En nu Trump aan de macht is zijn de regels in de VS een lachertje want hij ontkend de opwarming en trekt de VS terug uit klimaatverdragen en kolencentrales zijn (volgens hem dan) niet vervuilend genoeg om ze niet weer op te starten.


Berichten: 460

Re: Nut van scheikundige elementen in een smartphone

Bladerunner schreef: Dat heb je dan mis. De EU is al jaren erg streng met zijn milieunormen. Zo moest Apple in 2006 enkele producten van de EU markt halen i.v.m. strengere regelgeving. In landen buiten de EU mochten ze nog wel verkocht worden. Apple moest toen voor de EU markt een aangepaste versie maken van o.a. zijn webcam. En nu Trump aan de macht is zijn de regels in de VS een lachertje want hij ontkend de opwarming en trekt de VS terug uit klimaatverdragen en kolencentrales zijn (volgens hem dan) niet vervuilend genoeg om ze niet weer op te starten.
 
*** modknip ***
Het product van Apple betreft wel 12 jaar geleden, en uiteraard ging het om een "import" product, waarbij de EU toevallig een wet heeft ingevoerd. Emissienormen mbt tot (diesel)-auto's zijn bv weer veel strenger in de VS. (De duitse autoindustrie heeft genoeg macht).
 
*** modknip *** 
Uit mijn eigen ervaring met productie en verkoop in de VS is dat de regels zeker zo streng zijn en vaak beter toezicht wordt gehouden dan de EU. (en harder straft bij misstanden). 
 
btw.. je verward CO2-uitstoot echt compleet met milieuvervuiling. Kolencentrales zijn 1000x beter voor het milieu dan de hout/pallet-kachel bij je thuis. Terwijl het laatste als "groen" wordt gezien. Zo zijn diesel-auto's de beste optie voor lage CO2, maar veel slechter voor je gezondheid/milieuvervuiling.

Berichten: 460

Re: Nut van scheikundige elementen in een smartphone

Bijzonder triest forum begint dit te worden zeg.   :shock:  Als je dit al aanstootgevend vind wordt het msischien tijd om dit forum gewoon te sluiten.
 
Graag zou ik mijn profiel willen verwijderen. Kan dit geregeld worden?

Reageer