Isolatie scheidingsmuur tussen slaapkamer en zolderruimte

Reageer
Berichten: 33

Isolatie scheidingsmuur tussen slaapkamer en zolderruimte

Betreffende scheidingsmuur beslaat de volledige hoogte tussen de betonnen zoldervloer (d.i. tevens de verdiepingsvloer) en het houten dakgebinte (dakhelling 40°/pannendak).
 
Muuropbouw: 9 cm gelijmde cellenbeton (λ = 0,20 W/mK) + 5 cm EPS plaat (λ = 0,036 W/mK); tussen de cellenbetonmuur en de EPS plaat is GEEN dampscherm aangebracht.
 
Zomersituatie: 20 °C zowel in slaapkamer als op zolderruimte; bij hittegolf kunnen de temperaturen in de slaapkamer oplopen tot bijna 30 °C en op de zolderruimte tot 40 °C.
 
Wintersituatie: 10 °C zowel in slaapkamer als op zolderruimte (in slaapkamer wordt zeer zelden verwarming aangezet); bij extreem lage nachttemperaturen kan het op de zolderruimte erg koud worden (allicht nabij vriespunt).
 
Het is de bedoeling de scheidingsmuur bijkomend te isoleren om de energiekost te drukken (elektrische convectieverwarming op de slaapkamer, die in de toekomst eventueel ook als studieruimte zou kunnen worden gebruikt) en om een betere EPC-waarde te bekomen met het oog op een eventuele verkoop van de woning in de verre toekomst. 
 
Vraag: is er een mogelijkheid om aan de kant van de zolderruimte bijkomende isolatie (eventueel incl. dampscherm) aan te brengen zonder de bestaande EPS platen weg te halen en zonder inwendige condensatie te veroorzaken? Zo ja, hoe moet dat gebeuren ? 
 
Bijkomende info:
 
- momenteel doen zich GEEN condensatieproblemen voor
 
- het plaatsen van bijkomende isolatie aan de kant van de slaapkamer is GEEN optie wegens te veel detailproblemen; het aanbrengen van enkel een dampscherm tegen de slaapkamerwand kan wel, op voorwaarde dat men bovenop dat dampscherm nog kan behangen of schilderen (die wand is sowieso aan nieuw behang toe). 
 

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.159

Re: Isolatie scheidingsmuur tussen slaapkamer en zolderruimte

Plaats eens een schets van de situatie.

Berichten: 33

Re: Isolatie scheidingsmuur tussen slaapkamer en zolderruimte

schets.png
schets.png (62.32 KiB) 5 keer bekeken
 
Hierboven werd een zeer ruwe schets weergegeven, enkel en alleen om de situatie te verduidelijken. Het is mij nl. uitsluitend te doen om de isolatie van de scheidingsmuur tussen de slaapkamer en de zolderruimte (het plafond van de slaapkamer en de betonvloer zijn correct en meer dan voldoende geïsoleerd en er zijn ook nergens koudebruggen).

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 7.373

Re: Isolatie scheidingsmuur tussen slaapkamer en zolderruimte

Over hoeveel vierkante meter extra te isoleren muur gaat het hier?
Motus inter corpora relativus tantum est.

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.159

Re: Isolatie scheidingsmuur tussen slaapkamer en zolderruimte

Een dampscherm is alleen nodig als relatief warme, en daardoor enigszins vochtige, lucht geacheiden moet worden van een koudere wand waarop vocht uit de warme lucht zou kunnen condenseren. Bijvoorbeeld: als je het schuine dak zou willen isoleren heb je een dampscherm nodig aan de zolderzijde om te vermijden dat waterdamp uit de relatief warme zolderlucht zou kunnen condenseren op de koude dakwand.
 
Als je isolatie wilt toevoegen aan de bestaande EPS aan de zolderzijde heb je geen dampscherm nodig. Als je isolatie zou willen toevoegen aan de slaapkamerzijde dan zou je wel een dampscherm moeten overwegen. Maar je zegt dat dat geen optie is dus dat dilemma heb je niet.
 
Het is overigens wel vreemd dat in de winter de slaapkamer en de zolderkamer beiden 10 oC zijn. Als er geen temperatuursverschil is over de muur+EPS is er natuurlijk ook geen warmteverlies door die wand en maakt het ook niet uit of en hoeveel isolatie daar aanwezig is.
 
5 cm isolatie is al behoorlijk wat, dus je moet niet veel energiebesparing verwachten als je daar nog eens 5 of 10 of zelfs 50 cm isolatie aan toe zou voegen.
 
De muur van cellenbeton zonder isolatie zou een R-waarde van ongeveer 0,7 m2.K/W hebben.
De muur plus 5 cm EPS heeft een R-waarde van ongeveer 2,1 m2.K/W.
Zou je daar nog eens 5 cm nieuw EPS aan toevoegen dan is R = 3.5 m2.K/W.
 
Voor een leek lijkt dat misschien een enorme verbetering maar het probleem is dat het in de echte wereld helemaal niet draait om de R-waarde maar om de U-waarde, waarbij U = 1/R.
 
Dus nog een keer:
De muur van cellenbeton zonder isolatie zou een U-waarde van ongeveer 1,4 W/m2.K hebben.
De muur plus 5 cm EPS heeft een U-waarde van ongeveer 0,48 W/m2.K.
Zou je daar nog eens 5 cm nieuw EPS aan toevoegen dan is U = 0,29 W/m2.K.
 
Stel dat de wand een oppervlak heeft van 10 m2 en in erg koude nachten is het temperatuursverschil over de wand 10 oC dan zou de muur zonder isolatie 140 W warmte verliezen.
De muur met de huidige 5 cm EPS verliest dan 48 W
en het toevoegen van nog eens 5 cm nieuw EPS verlaagt het verlies tot 29 W.
 
Zoals je ziet bespaart de eerste (bestaande) laag van 5 cm EPS 92 W
maar een tweede (nieuwe) laag van 5 cm EPS zou nog maar 19 W besparen. Peanuts.
 
De meeste leken (inclusief die 150 clowns in de tweede kamer en dat dozijn in de regering) begrijpen niets van isolatie en denken dat twee keer zo veel isolatie (twee keer zo hoge R-waarde) ook twee keer zo veel energie bespaart. Maar dat is helemaal niet zo omdat het niet om R maar om U draait. De isolatielobby maakt daar al vele jaren misbruik van en gemakkelijk beinvloedbare politici hebben daardoor de R-waarde eisen voor nieuwbouw to belachelijke hoogtes doen stijgen. En het zal in de toekomst nog absurder worden.
 
het plafond van de slaapkamer en de betonvloer zijn correct en meer dan voldoende geïsoleerd
Hoe weet je dat?
 
De reden dat het koud is op de slaapkamer wordt vooral veroorzaakt door de isolatie van de vloer. Ik neem althans aan dat onder de slaapkamer verwarmde ruimtes zijn.
Om de temperatuur in de slaapkamer te doen stijgen zou je de isolatie van de vloer onder de slaapkamer geheel of gedeeltelijk moeten verwijderen. Op die manier vloeit er vanzelf meer warmte van de woonkamer naar de slaapkamer en wordt het daar dus warmer.
Klinkt idioot wellicht maar toch is het zo.

Berichten: 429

Re: Isolatie scheidingsmuur tussen slaapkamer en zolderruimte

Met die doorgaande betonvloer is het weinig zinvol om de muur extra te isoleren.
Je beschrijft het schuine dak niet.
daar kan je mogelijk wel een hoop winst halen

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 7.454

Re: Isolatie scheidingsmuur tussen slaapkamer en zolderruimte

Ik denk ook dat er uit isolatie van het dak meer winst valt te halen. Je kan beginnen met het hoekje waar het dakvlak op de betonvloer aansluit. In de praktijk is dat vaak een tochtspleet. Daar kan  je een verticaal wandje zetten en daarachter stop je het vol met steenwol. Die laatste halve meter vloeroppervlak is toch niet bruikbaar voor iets anders

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.159

Re: Isolatie scheidingsmuur tussen slaapkamer en zolderruimte

De tekening is niet erg gedetailleerd en de vloerisolatie is niet ingetekend, maar het lijkt er inderdaad op dat de betonvloer een koudebrug is tussen slaapkamer en dak.
 
Maar in plaats van het dak te isoleren lijkt het me simpeler om gewoon wat piepschuim isolatieplaten te leggen op de betonvloer van de zolderruimte. Met daarop multiplex platen als erop gelopen moet kunnen worden.

Berichten: 33

Re: Isolatie scheidingsmuur tussen slaapkamer en zolderruimte

Zowel op de betonvloer van de zolderruimte als op het plafond (houten roostering) van de slaapkamer is 20 cm rotswol uitgerold, voorzien van een alu-dampscherm aan de onderzijde. In de slaapkamer is de betonvloer niet geïsoleerd, daar zich onder de slaapkamer (dus op het gelijkvloers) een verwarmde ruimte bevindt. 
 
De schets is niet op schaal getekend. In realiteit is de scheidingswand 2 m hoog en is de betonvloer op de zolderruimte 5 m breed, wat impliceert dat die betonvloer bezwaarlijk een koudebrug naar de slaapkamer toe kan worden genoemd. 
 
Bijkomend isoleren van de scheidingswand lijkt mij veel efficiënter dan isoleren van het dak. Dakisolatie gaat weliswaar een hogere temperatuur op de zolderruimte meebrengen, maar die zolderruimte hoeft niet warmer te worden en het effect daarvan op de slaapkamer gaat miniem zijn. Door isoleren van de scheidingswand daarentegen wordt de slaapkamer zelf met meer isolatie omhuld, wat het warmteverlies doorheen die wand gaat  verminderen, en dat is juist de bedoeling. 
 
Ik wens ook nog mee te geven dat ik mij ten volle bewust ben van de grote waarheid in het betoog van Pinokkio. Ook ik erger mij bont en blauw aan de idiotie van de overheid en het daarmee gepaard gaand misbruik van de isolatielobby, waardoor leken grote onwaarheden worden ingeprent. Wanneer men echter een woning te koop stelt hangt men vast aan het verplichte energieprestatiecertificaat, waar de onwetende koper zeer veel belang aan hecht. Want de minister en zijn adviseurs zullen het toch wel weten, zeker? Het is onbegonnen werk een potentiële koper van die idiotie te overtuigen! De eigenaar wordt dan gezien als diegene die de waarheid verdraait met het oog op een maximale verkoopprijs en zodoende word je genoodzaakt veel meer te isoleren dan realistisch vereist. Eigenlijk zouden de (toegepaste) wetenschappers die écht weten hoe de vork aan de steel zit een vereniging moeten oprichten om via de media de bevolking te overtuigen van al die wijdverspreide onzin, zodat de waarheid weer zijn rechten krijgt.    

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 7.454

Re: Isolatie scheidingsmuur tussen slaapkamer en zolderruimte

rod schreef: In realiteit is de scheidingswand 2 m hoog en is de betonvloer op de zolderruimte 5 m breed, 
Dat komt niet erg overeen met de dakhelling van 40 graden.

Berichten: 33

Re: Isolatie scheidingsmuur tussen slaapkamer en zolderruimte

Sorry, tikfout: de scheidingswand is in realiteit 2,5 m hoog en geen 2 m. Die 5 m betonvloerbreedte is trouwens ook een ruw geschatte maar wel bij benadering juiste waarde. De dakhelling is trouwens aan de voorkant van de woning 45° en aan de achterkant 40°, en aan weerszijden van de slaapkamer bevindt zich zo'n identieke scheidingswand met zolderruimte erachter. 
 
Ik gaf ten andere al mee dat de schets niet op schaal is gemaakt en dat het mij enkel en alleen om de scheidingswand te doen is en niet om al het overige op die schets. Het is uitgerekend om de aandacht enkel en alleen bij die scheidingswand te houden dat ik het in mijn openingsbericht bij louter tekst heb gehouden en er bewust geen schets heb bijgevoegd.   

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.159

Re: Isolatie scheidingsmuur tussen slaapkamer en zolderruimte

Eigenlijk zouden de (toegepaste) wetenschappers die écht weten hoe de vork aan de steel zit een vereniging moeten oprichten om via de media de bevolking te overtuigen van al die wijdverspreide onzin, zodat de waarheid weer zijn rechten krijgt.
De weinige bètas in dit land zouden niet meer aan eten en slapen toekomen als ze alle onzin die door jan en alleman uitgekraamd wordt zouden moeten weerleggen. Het is vechten tegen de bierkaai.
 
Als ik het nu goed begrijp is de vloer van de slaapkamer niet geisoleerd, en de betonvloer van de zolderkamer is aan de bovenzijde al geisoleerd, dus mijn suggesties m.b.t. beiden zijn al status quo.
 
Er is helemaal niets op tegen om extra isolatie aan te brengen tegen de bestaande EPS in de zolderkamer, maar verwacht niet dat dat veel uit zal maken op je energierekening..

Berichten: 429

Re: Isolatie scheidingsmuur tussen slaapkamer en zolderruimte

ik denk dat het niet heel zinvol is om nog isolatie aan te brengen tegen de wand.
zou dat geld stekken in een extra plaat in je cv systeem in plaats van een elektrische kacheltje
 
je moet de kou er even uit halen als je de verwarming aan zet maar 10 graden in de winter is helemaal niet zo beroerd voor een ruimte die alleen indirect wordt opgewarmd.

Berichten: 33

Re: Isolatie scheidingsmuur tussen slaapkamer en zolderruimte

Pinokkio schreef: De weinige bètas in dit land zouden niet meer aan eten en slapen toekomen als ze alle onzin die door jan en alleman uitgekraamd wordt zouden moeten weerleggen. Het is vechten tegen de bierkaai.
 
 
Ik weet het nog zo niet. Stel dat je enkele universiteitsprofessoren, gespecialiseerd in bouwfysica, bereid vindt om bij voorkeur op TV (wegens de slagkracht van dat medium) en aangevuld door intervieuws in de geschreven pers, de waarheid uit de doeken te doen? Dat zou bij velen de ogen openen en misschien een sneeuwbaleffect teweegbrengen. Bij debatten zou de overheid in ieder geval zwaar onderuit gaan als het op argumentaties omtrent hun beweringen aankomt. 

Berichten: 33

Re: Isolatie scheidingsmuur tussen slaapkamer en zolderruimte

Ik wens iedereen te bedanken voor zijn bijdrage. Mijn vraag werd duidelijk beantwoord, zodat dit onderwerp kan worden afgesloten.

Reageer