Omvormers

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 3

Omvormers

Hallo allemaal,
 
Ik ben aan het overwegen om zonnepanelen te kopen, maar ik zie overal verschillende soorten omvormers staan. Namelijk: gemodificeerde sinus omvormers en zuivere sinus omvormers. Ik weet inmiddels dat het beter is om zuivere sinus omvormers te doen, maar ik kan nergens een goede uitleg vinden behalve dat het 'beter is, en je apparaten kapot kunnen gaan'. Ik wil een iets natuurkundigere uitleg.
 
Alvast bedankt
 

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Gebruikersavatar
Berichten: 71

Re: Omvormers

Hallo Yukimok,

Een zuivere sinus heeft geen harmonische frequenties. 50Hz en verder niets. Om een sinus te maken gaat een fabrikant vaak via een chopper deze sinus proberen te maken. Dwz op bijvoorbeeld 20kHz via delta modulatie de 50Hz sinus maken.

Dat levert hogere harmonischen op. Op zich niet erg, het stoort alleen behoorlijk. Mbv een uitgangsfilter (spoelen) wordt de sinus weer mooier qua vorm.

Ik zou zelf niet veel geld uit geven voor een mooiere uitgang. Meeste apparaten kunnen er goed tegen. Anders mag de omvormer niet op de markt worden gebracht.

Verstuurd vanaf mijn SM-G903F met Tapatalk

Berichten: 11.278

Re: Omvormers

Dat hangt er vanaf:
 
Als het voor zonnepanelen is die je verbindt met het eletriciteitsnet moet het goedgekeurde apparatuur zijn en door een vakman worden geinstalleerd. Hierbij is niet alleen de golfvorm en frequentie van belang, maar ook de exacte match in fase. 
 
Als het niet aan het lichtnet gaat, bijvoorbeeld een omvormer om in de auto 230V te hebben zijn er niet echt eisen (CE keurmerk wellicht, maar dat gaat meer over veiligheid dan werking). 
Victory through technology

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 7.463

Re: Omvormers

Benm schreef:  Hierbij is niet alleen de golfvorm en frequentie van belang, maar ook de exacte match in fase. 
Wat bedoel je met exacte match in fase? Het is gewoon een zaak van de fase op de L-klem aansluiten en de nul op de N-klem. Meer hoef je daar toch niet voor te doen?

Berichten: 11.278

Re: Omvormers

Bij zo'n installatie voor zonnepanelen is dat natuurlijk gewoon geregeld, dat gaat allemaal vanzelf. 
 
Ik weet echter niet wat het plan is: Zonnepanelen voor op het dak met teruglevering naar het lichtnet, of een losse installatie met zonnepanelen die een accu opladen waar vervolgens via een omvormer 230V apparaten aan komen te hangen (off the grid)?
Victory through technology

Reageer