[biologie] Aantonen en meten van methaan.

Moderators: ArcherBarry, Drieske, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 2

Aantonen en meten van methaan.

Hallo,
 
 
Ik doe deze week een Praktijk les waar we afvalwater gaan onderzoeken naar bio moleculen. Hier gaan we zetmeel aantonen. 
We doen dan het afvalwater koken, waardoor er Methaan ontstaat. We moeten deze Methaan dan aantonen en meten. 
Mijn vraag is dus hoe kan ik deze stof dan meten en aantonen wanneer die in zijn gasvormige staat is?
 
Zou iemand me hier bij willen helpen?
 
Het bestand is de proef (casus 3).
Bijlagen
LE03 algemeen waterproject bundel 2018-2019 studenten versie (1).pdf
(538.42 KiB) 14 keer gedownload

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Berichten: 766

Re: Aantonen en meten van methaan.

Methaan quantificeren is niet zo gemakkelijk. Het gemakkelijkste lijkt dit mij te doen via headspace-GC(-MS).

Gebruikersavatar
Berichten: 9.614

Re: Aantonen en meten van methaan.

Volgens mij zoeken jullie beiden het te ver. In de praktijkhandleiding staat wat de bedoeling is: aan een zetmeeloplossing wordt biologisch slib toegevoegd, waardoor het zetmeel wordt afgebroken. Deze afbraak van zetmeel kun je aantonen met jodium. Het vrijkomende gas kun je opvangen met een geschikte opstelling, en dan kun je ook het volume bepalen. 
 
Is dit een nauwkeurige bepaling? Absoluut niet. Het vrijkomende gas is niet alleen methaan, de aflezing van het volume is niet precies, het is niet gezegd dat al het ontstane methaan daadwerkelijk wordt opgevangen, en zo kun je nog wel meer haken en ogen bedenken.
 
Maar de beschreven opstelling maakt het wel mogelijk om het proces van afvalwaterzuivering te "zien" en zelfs te volgen in de tijd. En dat is, zoals ik het begrijp, wat hier de bedoeling is. 
 
Wie wil kan nog extra dingen uitrekenen. Zo kun je het volume van hetde vrijgekomen methaan omrekenen naar een hoeveelheid (in mol) en een massa, en je zou zelfs deze massa kunnen vergelijken met wat je zou mogen verwachten als al het opgeloste zetmeel wordt omgezet in methaan. Maar dat is denk ik meer voor de liefhebber.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Reageer