[scheikunde] Zoutzuur in water

Moderators: ArcherBarry, Drieske, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 52

Zoutzuur in water

Hallo,
 
Misschien beetje voor de hand liggende vraag...
 
Als zoutzuur aan water wordt toegevoegd zal dit een exotherme reactie opleveren en het mengsel verwarmen. Echter ligt het kookpunt van zoutzuur al bij 48 graden celsius. 
Zal zoutzuur dan weer gaan verdampen als het boven deze temperatuur komt uit het mengsel? Of blijft het in de oplossing zitten omdat het al geïoniseerd is? In dit geval, wanneer zal dit dan gaan verdampen? 
 
Groet

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.214

Re: Zoutzuur in water

HCl is een gas dat oplosbaar is in water.
 
Het kookpunt van zo'n zoutzuuroplossing is afhankelijk van de HCl concentratie:
https://en.wikipedia.org/wiki/Hydrochloric_acid#Physical_properties

Berichten: 6

Re: Zoutzuur in water

Het is inderdaad mogelijk dat de oplossing gaat koken. Het verdampen van een vloeistof kost echter veel energie dus echt blijvend koken zal onwaarschijnlijk zijn. Het verdampen is ook de reden waarom men altijd water aan zoutzuur toevoegt en niet andersom. indien de vloeistof direct begint te koken en dus te spatten zullen er waterdruppels rondvliegen I.P.V. zoutzuur. 

Gebruikersavatar
Berichten: 9.613

Re: Zoutzuur in water

nico1234 schreef: Hallo,
 
Misschien beetje voor de hand liggende vraag...
 
Als zoutzuur aan water wordt toegevoegd zal dit een exotherme reactie opleveren en het mengsel verwarmen. Echter ligt het kookpunt van zoutzuur al bij 48 graden celsius. 
Zal zoutzuur dan weer gaan verdampen als het boven deze temperatuur komt uit het mengsel? Of blijft het in de oplossing zitten omdat het al geïoniseerd is? In dit geval, wanneer zal dit dan gaan verdampen? 
 
Groet
 
Het kookpunt van HCl is geen 48 °C, maar -85 °C. Je zit dus onder normale omstandigheden al ruim boven het kookpunt van HCl - en toch kookt een HCl-oplossing niet. Dat komt omdat HCl en water een niet-ideaal mengsel vormen, met een zogenaamde positieve azeotroop: Een mengsel van HCl en water laat een hoger kookpunt zien dan beide afzonderlijke stoffen, met het hoogste kookpunt bij een samenstelling van ongeveer 20% HCl en 80% water. 
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Reageer