cellen als bouwsteen van het lichaam

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 1

cellen als bouwsteen van het lichaam

Beste
 
Ik heb misschien een heel domme vraag, maar toch blijf het me achtervolgen. We weten dat het menselijk lichaam is opgebouwd uit allerlei soorten cellen, we weten dat deze cellen een plasmamembraan bezitten dat als eigenschap heeft dat het zelfsluitend en flexibel is.
 
Als je bijvoorbeeld in je hand snijdt krijg je een wonde, als er aders of bloedcapilairen zijn geraakt verlies je ook bloed. Als je hand enkel bestaat uit cellen zou je toch verwachten dat je met een mes in je hand kan snijden en dat je cellen gewoon zichzelf terug sluiten en er niets aan de hand is. Wat houdt al deze cellen zo dicht bij elkaar dat je ze niet gewoon kunt scheiden door te snijden of eraan te trekken?

Gebruikersavatar
Berichten: 967

Re: cellen als bouwsteen van het lichaam

Het is natuurlijk afhankelijk van de grootte van het mes, de oppervlakte van de wond, of het mes besmet was, etc. wat er precies zal gebeuren na de messnee, maar in het algemeen klopt het inderdaad dat cellen rondom een wond zich aanpassen aan de situatie en de wond zelfstandig dichten en helen. Het is is teveel om alle processen van hemostase tot weefsel remodelling uit te leggen, maar in grote lijnen zou je het als volgt kunnen uitleggen: cellen zich met 'klemmen' aan elkaar (adhesiemoleculen zoals cadherines/integrines). Hoe stevig cellen aan elkaar vast zitten hangt af van de specifieke situatie, maar over het algemeen kunnen ze tegen een stootje. Je kunt die cellen niet netjes van elkaar scheiden, tenzij je een detergent zou gebruiken die adhesiemoleculen kapot maakt. Je zal dus altijd schade aanrichten bij een messnee. Die schade zal een immuunreactie veroorzaken. Als je een bloedvat geraakt hebt (en die kans is nagenoeg 100%) zal er direct een cascade in werking gezet worden die ervoor zorgt dat het gat opgevuld zal worden om te voorkomen dat er nog meer bloed het lichaam verlaat. Dode cellen worden opgeruimd. De cellen rondom de wond zullen gaan contraheren en naar elkaar toe trekken, wat ervoor zorgt dat de wond zich dicht. Bij een wond heb je vast wel eens gevoeld dat de huid rondom een wond trekt en dat het voelt alsof je vel tekort komt. Dat is daarvan het resultaat. Na enige tijd zal er middels proliferatie en remodelling nieuwe cellen de ruimte opvullen en in de laag onder de opperhuid (de dermis) zullen cellen en vezels matrix afscheiden (een soort 'papachtige' substantie). Overigens zul je vrijwel nooit volledig herstellen als in de exact zelfde compositie aan cellen en matrixonderdelen als vóór de snee. Op de plek van de wond zal er waarschijnlijk relatief meer fibreus bindweefsel aanwezig zijn dan epitheel (waar de dermis en epidermis uit bestaan). Dit noem je ook wel littekenweefsel en dat herstelt zich niet meer.
"In biotech moet je soms dingen doen waarvan anderen zeggen dat het onmogelijk is."

Henri A. Termeer (1946-2017)

Reageer