(Hoeveel) zullen de Alpen nog hoger worden?

Reageer
Berichten: 157

(Hoeveel) zullen de Alpen nog hoger worden?

Smeltend ijs zorgt voor groeiende Alpen
 
 

Jaarlijks worden de toppen van de altijd besneeuwde bergen in de Alpen een stukje hoger. De reden daarvoor? Volgens nieuwe gegevens vanwege het smelten van de gletsers, schrijft<b> NRC.</b>
 
Alpen groeien elk jaar 1,8 millimeter en trekken naar het noorden
 
 
Tegelijkertijd worden de Alpen daar ook samengedrukt. Bovendien groeit het gebergte niet overal even snel. In het zuidelijke deel van de westelijke Alpen is de elevatie gering. In de centrale Alpen aan de grens tussen Oostenrijk, Zwitserland en Italië bereikt ze met meer dan 2 millimeter een maximum.
 
 
De Alpen blijven groeien
 
 
De Alpen groeien nog altijd door, en voor geologische begrippen ook heel snel. Per 100 jaar worden de Alpen circa 7,5 cm hoger. Door erosie slijt hiervan zeker tweederde weer af.
 
 
Groei is nog op de Alpentop
 
 
De Alpen blijven groeien, en toch worden ze niet hoger.
 
De Alpentoppen groeien een millimeter per jaar, zo wordt al decennialang met de grootste nauwkeurigheid vastgeld. Dat zou betekenen dat ze per miljoen jaar een kilometer zouden moeten groeien, maar daar is geen sprake van. Hoe kan dat?
 
 
Deze verschillende bronnen spreken elkaar wat tegen. Wat zal er in de praktijk uiteindelijk met de Alpen gebeuren? Zullen die nog (veel) hoger worden? Zal de Mont Blanc ooit boven de 5000 meter uitkomen? Zal Oostenrijk ooit vierduizenders hebben? Of zal erosie verhinderen dat de bergen zo hoog worden?
Wij vergoeden nooit schade veroorzaakt of veregerd door wapens of tuigen die bestemd zijn om te ontploffen door wijziging van de structuur van de atoomkern.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Berichten: 11.339

Re: (Hoeveel) zullen de Alpen nog hoger worden?

Nouja, wat men zegt over de termijn van een miljoen jaar... lijkt me aperte onzin. Als je een trend over 100 jaar meet kun je niet zomaar aannemen dat die zich met gelijke tred zal voortzetten over een tijdvan 10.000 keer langer dan de meetperiode. 
 
Het is zoiets als meten dat de zeespiegel 20 cm per eeuw stijgt (wat gemiddeld wel ongeveer zo is in de afgelopen eeuwen, het eindpunt van een glaciaal) en dan stellen dat over 10.000 eeuwen er dus een stijging gaat zijn van 2000 meter. 
 
Die trend-doorzet logica is gewoon onmogelijk, er is onvoldoende water/ijs op aarde om de zeespiegel 2 kilometer te laten stijgen.
 
Korte trends extrapoleren naar zeer lange termijnen is over het algemeen waanzin. Kijk bijvoorbeeld naar de temperatuur van de aarde: als die 1 graad per eeuw stijgt, dan zou dat over een miljoen jaar betekenen dat het oppervlak van de aarde dan heter zou zijn dan dat van de zon.
 
Wat waarschijnlijker is, is dat er gewoon weer een ijstijd overheen gaat die de boel hier platwalst, en dat ook de alpen daarbij een flinke zet krijgen. 
 
De hoogste bergen vind je in gebieden die weinig last hebben van ijstijden, met name de Himalaya. Gezien de hoogte is het daar erg koud, maar op zeeniveau is het een (sub)tropisch gebied. Qua noorderbreedte ligt dat enorme gebergte vergelijkbaar met de positie van pakweg egypte - niet bepaald een koud oord. 
Victory through technology

Reageer