Verbranden door maanlicht?

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 5

Verbranden door maanlicht?

Is het theoretisch mogelijke om te verkleuren cq te verbranden door maanlicht.

Mvg Allan

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 3.843

Re: Verbranden door maanlicht?

Op een zonnige dag met een verlichtingssterkte van 100000 lux kan je huid bruin kleuren of verbranden. Op een bewolkte dag (1000 lux) niet, en op een nacht bij volle maan (0.1 lux) zeker niet. 

Gebruikersavatar
Berichten: 9.614

Re: Verbranden door maanlicht?

Ik was benieuwd of er vanaf het maanoppervlak überhaupt in het UV-bereik gereflecteerd wordt, en in welke mate. Ik vond dit artikel[doi]10.1007%2FBF00562574[/doi] van ruim 40 jaar geleden.

 

Uit de abstract:

 
between the visible and middle ultraviolet part of the spectrum, the lunar albedo decreases sharply towards shorter wavelengths falling to (0.7 ± 0.1) percent at 2400 Å which is a factor of ten less than the visible albedo

De kans is dus nog een factor 10 kleiner...
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Berichten: 11.442

Re: Verbranden door maanlicht?

Het is inderdaad te weinig: een seconde in de nederlandse zomerzon levert je meer blootstelling op dan een heel jaar aan maanlicht. 
 
Voor gezonde personen lijkt het me compleet uitgesloten. Als je aan een zeldzame aandoening lijdt waarbij je geen enkel licht kunt verdragen dan zou het misschien wel kwaad kunnen, maar dan zou je ook nare effecten ondervinden als gevolg van het licht van je smartphone, laptop, tv en dergelijke. 
Victory through technology

Berichten: 752

Re: Verbranden door maanlicht?

Je kunt het ook nog anders uitleggen. De schijnbare helderheid van de Maan is afgerond haast 400.000 keer zwakker dan de zon.
Dat komt omdat het in eerste instantie natuurlijk gewoon zonlicht is dat wordt weerkaatst door de Maan. Die weerkaatsing door ongeregeldheden in het maanoppervlak (kraters en bergen) zorgen er voor dat er al reeds verstrooiing plaatsvind nog voordat het licht door de aardse atmosfeer wordt verstrooid.
 
Als dan de hoeveelheid UV licht wat ons wel bereikt via de Maan ook al is afgezwakt is het effect gewoon nul.

Reageer